Uludağ otel yangını davasında şok karar: Tutuklu sanıklara ev hapsi!
Uludağ'da 3 kişinin hayatını kaybettiği otel yangını davasında tutuklu sanıklar Cevdet Kadir A. ve Tekin D. hakkında ev hapsi kararı çıktı. Yangının çıkış anı güvenlik kameralarına yansırken, bilirkişi raporları kusurluları belirledi.
1 / 9Bursa'nın Uludağ bölgesinde denetimler sonucu kapatılan bir otelde meydana gelen ve Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Üsta, oğlu milli kayakçı Berkin Üsta ve eşi Fikriye Üsta'nın hayatını kaybettiği yangına ilişkin ilk duruşma görüldü. Bursa 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve basın mensuplarının alınmadığı duruşmada, tutuklu sanıklar Cevdet Kadir A. ve Tekin D. hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve ev hapsi kararı verildi.
2 / 9Türkiye'nin ilk kayak merkezlerinden Uludağ'da, 'mimari', 'yangın tesisatı' ve 'yangın algılama' sistemlerinde tespit edilen 38 eksiklik nedeniyle kapatılan Kervansaray Otel'de 27 Mart 2025'te sabaha karşı yangın çıkmıştı. Yangının çıkış anı, otelin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, otel ve kayak malzemeleri satışı yapan çalışanların, otelin arka kısmındaki kafe-restoran bölümünün verandasındaki şöminenin yanına bıraktığı mangaldan kıvılcımlar sıçradığı görülüyor. Saat 05.22'de köz halindeki mangaldan sıçrayan bir kıvılcımın, şöminenin hemen yanındaki süs bitkisini tutuşturduğu tespit edildi. Yangın, kısa sürede binayı sararken, dumandan etkilenen 9 kişi tahliye edildi. Otelde konaklayan Yahya Üsta ve oğlu Berkin Üsta olay yerinde, eşi Fikriye Üsta ise tedavi gördüğü hastanede 6 gün sonra hayatını kaybetti.
3 / 9Yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında aralarında işletme sahibi, müdür ve kayak odası çalışanının bulunduğu 5 şüpheli ile otelin mülk sahibi gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden oteli işleten firma sahibi Cevdet Kadir A., otel müdürü Tekin D. ve kayak merkezi çalışanları Eren T. ile Mert Kaan Ç. tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemelerinin ardından otel mühürlenirken, olaydan 7 ay sonra hazırlanan 74 sayfalık bilirkişi raporunda, eski milli kayak hocasının sahibi olduğu 'FB Usta' şirketinin, yangının çıktığı kafe bölümünün kiracısı olması nedeniyle 'asli kusurlu' bulunduğu belirtildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, otelin kiracısının Jura Otelcilik firması olduğu, Kervansaray Yatırım Holding A.Ş.'nin ise hukuki sorumluluğunun bulunmadığı ifade edildi. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, yangının başlangıç bölgesinin kayak odası ve kafe kısmı olduğu, buralarda yakıt depoları dolu şekilde bırakılan paletli kar motorlarının yangını şiddetlendirdiği kaydedildi. FB Usta firmasının 'birinci derecede asli kusurlu' olduğu, Jura Otelcilik firmasının ise eksiklikleri gidermediği için 'ikinci derecede asli kusurlu' olduğu vurgulandı. İddianamede, Jura Otelcilik şirket sahibi Cevdet Kadir A. ve otel müdürü Tekin D.'nin denetimlerde belirlenen eksiklikleri gidermeyerek öngördükleri sonucun meydana gelmesini engellemedikleri gerekçesiyle 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Öte yandan, Yahya Üsta'nın şirketi FB Usta çalışanları ve Kervansaray Yatırım Holding A.Ş. yetkilisi dahil 7 kişi hakkında 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Yaklaşık 7 saat süren duruşma sonunda mahkeme, sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve ev hapsi kararı vererek, eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası