Yapay zeka ile benekli balon balığı tespit edilecek
- 8 / 1
Bursa Teknik Üniversitesi, deniz ekosistemine zarar veren benekli balon balığının yapay zeka ile tespit edilmesine yönelik bir proje geliştirdi.
- 8 / 2
Bu proje, sanal su altı ortamında balıkların dijital ikizlerinin oluşturulmasıyla yapay zekanın eğitilmesini amaçlıyor. Proje yürütücüsü Doç. Dr. İzzet Fatih Şentürk, “İleride bu teknolojinin otonom su altı robotlarında kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.
- 8 / 3
‘Türkiye Kıyılarındaki İstilacı Balon Balığı Türlerinin Tespiti İçin Unity Perception Tabanlı Sentetik Veri ile Güçlendirilmiş Sim2Real Derin Öğrenme Modelinin Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Proje kapsamında, su altındaki gerçek yaşam verileri elde etmek zor olduğundan, sanal ortamda binlerce sentetik görsel üretilerek yapay zeka eğitilecek. Şentürk, “Elimizdeki sınırlı veriyle yaklaşık 100 gerçek ortam fotoğrafımız var, ancak simülasyon ile 10 bin fotoğraf elde edeceğiz” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Şentürk, projenin ilerleyen aşamalarında farklı istilacı türlerin de dijital ikizlerinin oluşturulabileceğini belirtti.
- 8 / 4
- 8 / 5
- 8 / 6
- 8 / 7
- 8 / 8








