YÖK Başkanı, lisans eğitiminin 3 yıla inebileceğini, ders yükünün azalacağını ve kontenjanların talebe göre ayarlanacağını açıkladı. Yapay zeka ve dijital beceri programları da açılıyor.
1 / 8Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitiminin süresinin kısalması ve üniversitelerdeki ders yükünün azaltılması gerektiğini belirtti. Özvar, Türkiye'deki lisans programlarında yaklaşık 60 ders bulunurken Avrupa'da bu sayının 20-25 civarında olduğunu söyledi. Ders sayılarının azaltılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki yıl sistemin bu doğrultuda çalışmaya başlayacağını ifade etti.
2 / 8Prof. Dr. Özvar, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, lisans eğitiminin üç yılda tamamlanabilmesi için hazırlıkların sürdüğünü dile getirdi. Avrupa Yükseköğretim Alanı'nda lisans eğitiminin 180 ile 240 AKTS arasında değiştiğini hatırlatan Özvar, Türkiye'de de lisans programlarının 180 kredi üzerinden yeniden yapılandırılarak üç yılda tamamlanması üzerinde çalışıldığını bildirdi. Üniversitelerin bu sürece yaklaşık bir yıldır hazırlandığını belirten Özvar, “Üniversitelerin kendi şartları doğrultusunda programlarını gözden geçirmelerini istiyoruz” dedi. Üç yıllık lisans modeline geçişin birkaç yıllık bir zaman dilimine yayılabileceğini ve bunun için bazı kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğini de ekledi.
3 / 8Özvar, Türkiye'deki lisans programlarında ortalama 60 ders bulunduğunu, Avrupa'da ise bu sayının 20-25 olduğunu vurgulayarak, müfredatın sadeleştirilmesiyle öğrencilerin uygulamaya ve mesleki deneyime daha fazla zaman ayırabileceğini söyledi. Ders sayılarının azaltılmasına yönelik çalışmaların bu yıl tamamlanacağını ve önümüzdeki yıl sistemin bu şekilde işleyeceğini belirtti. Kontenjan planlamasında ise öğrenci talebi ve istihdam imkanlarının dikkate alındığını ifade eden Özvar, talebin azaldığı alanlarda kontenjanların yeniden düzenlendiğini kaydetti. Hukuk fakültelerindeki toplam kontenjanın 16 binden 8 bine indirildiğini ve hukuk programlarını tercih edebilmek için başarı sırası şartının 100 bin olarak uygulandığını söyledi.
4 / 8Yükseköğretim sistemine yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi, otonom sistemler ve siber güvenlik gibi alanlarda yeni programların kazandırıldığını belirten Özvar, bu alanlardaki programların 160 üniversitede 724'e ulaştığını ve doluluk oranlarının yüzde 100'e yaklaştığını bildirdi. Öğrencilerin yapay zeka kullanım oranının yüzde 60'ı geçtiğini açıklayan Özvar, bu teknolojinin sorumluluk bilinciyle kullanılması gerektiğini vurguladı. Ücretsiz ve çevrim içi olarak sunulan Dijital Üniversite Platformu'na 233 bin başvuru yapıldığını ve yaklaşık 55 bin kişinin eğitimlere katıldığını da sözlerine ekledi.
5 / 8Meslek yüksekokullarının Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlendiğini belirten Özvar, tematik meslek yüksekokullarının yaygınlaştığını kaydetti. Mevcut staj anlayışının yeterli tecrübeyi sağlamadığını düşünerek, İşletmede Mesleki Eğitim modeliyle öğrencilerin dört yarıyılın en az birini işletmelerde geçirmesini hedeflediklerini söyledi. Modelin ilk etapta Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Konya'da uygulanacağını duyurdu.
6 / 8Türkiye'nin bilimsel üretimde önemli bir ivme yakaladığını belirten Özvar, 23 araştırma üniversitesinin kaliteli yayın performansında OECD ortalamasını yakaladığını ifade etti. Bu gelişmeyi, Türk yükseköğretiminin son 40-50 yılda yakaladığı en önemli ivmelerden biri olarak değerlendirdi. Özvar ayrıca, savunma sanayisinde çalışan mühendislerin büyük çoğunluğunun Türkiye'deki üniversitelerden mezun olduğunu ve milli teknoloji hamlesinin ana aktörleri arasında Türk üniversitelerinden mezun gençlerin yer aldığını vurguladı.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası