Yozgatlı çiftçiler mercimek fiyatlarından şikayetçi: Maliyetlerin altında kalıyor
Yozgat'ta mercimek fiyatları maliyetleri karşılamadığı için çiftçiler endişeli. Üreticiler, tüccarın düşük fiyatlarla ürün aldığını ve destek beklediklerini belirtiyor.
1 / 4Yozgat'ta bu yıl mercimek üretim rekoltesi ve kalitesi yüksek olmasına rağmen alım fiyatlarının maliyetlerin altında kalması, çiftçileri endişelendiriyor.
2 / 4Toprak Mahsulleri Ofisi'nin mercimek alımı yapmadığını belirten üreticiler, tüccarın 30-32 liradan ürünü satın aldığını, bunun artan gübre, mazot ve işçilik maliyetlerini karşılamadığını ifade ettiler. Yağmur ve dolu nedeniyle mercimek patozuna geç başlayan üreticiler, bu durumun az da olsa kayıplarına yol açtığını vurguladılar. İnceçayır köyünden Halis Tunak, ürünün kalitesinin iyi olduğunu belirtirken, “Dün bir arkadaş götürdü Kavurkalı'dan, 30 liraya vermişler kilosunu. 30 lira kurtarmaz.” dedi.
3 / 4Çalatlı köyünden Nizamettin Dolgunyürek de, hasat sürecinin dolu nedeniyle geciktiğini ve fiyatların önceki seneye göre çok düşük olduğunu dile getirdi. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ithalat nedeniyle fiyatların düştüğünü ve mercimeğin 2025 yılında 45-50 liraya satıldığını, bugün ise 25 liraya kadar düştüğünü belirtti. Açıkgöz, çiftçilerin bu fiyatlarla ürün ekiminin sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
4 / 4Açıkgöz, çiftçilerin ürünlerinin açıklanan fiyatlardan alınmadığını vurgulayarak, ithalatın devam etmesi durumunda iç piyasanın zor durumda kalacağını savundu. Çiftçilere destek verilmesi gerektiğini belirten Açıkgöz, “İç piyasanın malını sattırılması lazım.” diyerek, çiftçilerin hak ettikleri değeri bulmalarının önemine dikkat çekti.
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası