Alışkanlıklarımız bir zaman sonra vazgeçilmezlerimiz olur. Var olan alışkanlığımızı bırakıp yeni bir alışkanlık edinmek oldukça zordur. Ama imkânsız değil… Alışkanlıklarımızı bırakmaya karar verme süreci epey uzundur. Alışkanlıklarımızı bırakma süreci de bir hayli yıpratıcı olabilir. Ancak çokta zor değil. Birkaç öneri ile alışkanlıklarımızı değiştirme ya da bırakma yolunda ilerleyebiliriz. Yapmamız gereken ilk şey ‘başlamak için adımlamak’. Adım atmak ya da adım atmaya karar vermek ve sabırı olmak en büyük ve zor aşama olsa gerek.

İşte o merakla beklenen, alışkanlıklarımızdan kurtulmamıza yardımcı olacak 5 madde:

1.Ön Düşünme; değiştirmek istediğiniz alışkanlığınız için yapılması gereken planın ilk aşamasıdır. Hangi alışkanlığınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız ilk olarak o alışkanlığa ait bir ‘artı ve eksi’ tablosu oluşturmak gerekir.

2.Derin Düşünme; ön düşünme aşamasından sonra ‘Neler yapabilirim?’ ya da ‘Bu alışkanlık benim için neden önemli?’ tarzı sorulara cevap aramak ve gerekirse tercih yapmak gerekir.

3.Hazırlık; bu aşamada ise değiştirilmek istediğimiz alışkanlığımıza artık karar vermiş olmamız gerekir. Ve gerekli materyaller toplanır. Örneğin, yemek yapmaya karar verdiniz, ardından ne yemek yapacağınızı düşünmeniz gerekir ve sonra da tek tek seçtiğiniz yemek için gerekli olan malzemeleri hazırlamak.

4.Aksiyon; bu aşamaya kadar geldiyseniz gerçekten güçlü ve dayanıklı bir karakteriniz var demektir. Aksiyon alınan, en görünür olan aşamadasınız artık.

5.Düzen Oluşturma; en dikkat edilmesi gereken odak noktalardan biridir. Değişimi yaparak ucun bir yolculuğa başladınız ama yolunuz daha çok uzun. Asıl önemli olan bu uzun yolculuğu ileri aşamalara kadar sürdürebilmek.

Katherine Morgan Schafer'in yazdığı ''Mükemmeliyetçinin Kontrolü Kaybetme Rehberi'' adlı kitabından yola çıkarak bulunan 5 farklı aşamayı tamamlayabildiyseniz gerçekten güçlü bir irade ve sağlam bir zihne sahipsiniz.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı