Türkiye’nin efsane makine ustasının hayatı, LGS yerleştirmelerinin yapıldığı bu günlerde sosyal medyada yeniden gündem oldu.

Gaziantep’te imkansızlıklar nedeniyle okuyamayan, çalıştığı tekstil fabrikasında bir Fransız’ın “En iyi makineler Fransa’da” sözlerini kafaya takarak onlardan daha iyi makine üreten Mennan Aksoy, TikTok’ta izlenme rekorları kırıyor.

İşte mücadelesiyle efsane haline gelen Gaziantep'in diplomasız dahisi Mennan ustanın gençlere örnek olacak azim dolu hikayesi:

“Bir usta düşünün. Bir makineyi sadece 10 dakika inceledikten sonra aynısını yapabilen ve bu yüzden uluslararası makine fuarına girmesi yasaklanan.

İlkokulu 9 yılda bitiren ve yokluk nedeniyle bir daha eğitim göremeyen Mennan ustanın iş hayatı okuldan sonra başlar. O tekstil fabrikasında çalışırken, fabrikaya gelen Fransız, en iyi makinelerin Fransa’da olduğu söyler. Mennan usta, Fransız’ın sözlerine kendine has şivesiyle ‘Bu adam ne diyor’ diye cevap verir.

Gaziantepli Mennan ustanın Fransız’a verdiği o takat gibi cevapla hayatı değişir. ‘Almanya’ya veya Amerika’ya, Çin’e Japonya’ya bizim paramız neden gidiyor. Kendimiz yapmalıyız’

Fransız’ın söylediklerini kafaya takar ve makinenin resmine bakarak, Fransızların 3 milyon Euro’ya satacağı makineyi, 50 bin liraya üretir. Makineyi yerli piyasaya sunduğu yetmez, Brezilya’ya kadar çeşitli ülkelere de gönderir.”

Adına meslek lisesi yaptırılan Mennan usta, 2015 yılında toprağa verildi ve geriye şöyle bir not bıraktı: “Gençler bilim ışığında yetiştirilsin, önleri kesilmesin.”

Editör: Yadigar Hanım