Futbolun en iyileri ödül töreni (The Best FIFA Football Awards) Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Pleyel Salonu'nda gerçekleştirildi. 

FIFA tarafından organize edilen 2022 yılının en iyileri ödül töreninde yılın en iyi erkek futbolcusu ödülünü Arjantin Milli Takımı ve Paris Saint-Germain'in yıldız oyuncusu Lionel Messi kazandı. Arjantin'in 36 yıl sonra Dünya Kupası'nda şampiyon olmasında büyük pay sahibi olan 35 yaşındaki oyuncu, Real Madrid forması giyen Karim Benzema ve PSG'den takım arkadaşı Kylian Mbappe'yi geride bırakarak ödülü kazanma başarısı gösterdi. Yılın en iyi kadın futbolcusu ödülünü ise İspanya Milli Takımı ve Barcelona'nın 29 yaşındaki oyuncusu Alexia Putellas elde etti.

EN İYİ TEKNİK DİREKTÖR ÖDÜLLERİ SCALONI VE WIEGMAN'IN OLDU

Törende kadın ve erkek futbolunda yılın en iyi teknik direktörleri ödüllerini kazanan isimler de açıklandı. Erkek futbolunda yılın en iyi teknik direktörü ödülünü, Arjantin Milli Takımı Teknik Direktörü Lionel Scaloni elde etti. Arjantinli teknik adam ülkesi ile Dünya Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi.

Kadın futbolunda yılın en iyi teknik direktörü ödülünü ise İngiltere Milli Takımı'nın Hollandalı teknik direktörü Sarina Wiegman kazandı. 53 yaşındaki teknik direktör, İngiltere ile 2022 yılında Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası'nda şampiyonluk elde etmişti.

FIFA tarafından yılın en iyi golüne verilen Puskas Ödülü'nü ise Polonya'nın Warta Poznan takımında forma giyen ampute futbolcu Marcin Oleksy kazandı.

FIFA Fair Play Ödülü ise Gürcü futbolcu Luka Lochoshvili'nin oldu. 24 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz yıl Wolfsberger forması giyerken Austria Wien oyuncusu Georg Teigl'in sahada dili boğazına kaçmasının ardından saha içerisinde ilk müdahaleyi yaparak futbolcunun hayatını kurtarmıştı.

FIFA Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde ödül kazanan isimler şu şekilde;

En İyi Kadın Futbolcu: Alexia Putellas (İspanya/Barcelona) En İyi Erkek Futbolcu: Lionel Messi (Arjantin/Paris Saint-Germain)

En İyi Kadın Kaleci: Mary Earps (İngiltere/Manchester United Kadın Futbol Takımı)

En İyi Erkek Kaleci: Emiliano Martínez (Arjantin/Aston Villa)

Kadın Futbolunda En İyi Teknik Direktör: Sarina Wiegman (İngiltere Kadın Futbol Milli Takımı)

Erkek Futbolunda En İyi Teknik Direktör: Lionel Scaloni (Arjantin Milli Takımı)

Yılın Golü: Marcin Oleksy (Warta Poznan)

Yılın Fair-Play Ödülü: Luka Lochoshvili (Gürcistan/Wolfsberger AC/U.S. Cremonese)

Yılın Taraftarı Ödülü: Arjantin Taraftarı

YILIN EN İYİ İLK 11'LERİ BELLİ OLDU

Kadın ve erkek futbolunda yılın ilk 11'leri de FIFA ile Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro) tarafından belirlendi. En iyi ilk 11'lere şu oyuncular seçildi;

Erkekler: Thibaut Courtois, Achraf Hakimi, Virgil van Dijk, Joao Cancelo, Casemiro, Luka Modric, Kevin de Bruyne, Lionel Messi, Kylian Mbappe, Karim Benzema, Erling Haaland

Kadınlar: Christiane Endler, Lucy Bronze, Mapi Leon, Leah Williamson, Wendie Renard, Alexia Putellas, Kiera Walsh, Lena Oberdorf, Alex Morgan, Sam Kerr, Beth Mead

(230228) -- PARIS, Feb. 28, 2023 (Xinhua) -- Argentina's Lionel Messi reacts after receiving the Best FIFA Men's Player Award during the Best FIFA Football Awards 2022 ceremony in Paris, France, Feb. 27, 2023. (Photo by Glenn Gervot/Xinhua)(230228) -- PARIS, Feb. 28, 2023 (Xinhua) -- Spainish football player Alexia Putellas (C) of Barcelona receives the Best FIFA Women's Player award at the Best FIFA Football Awards 2022 ceremony in Paris, France, Feb. 27, 2023. (Photo by Glenn Gervot/Xinhua)

(230228) -- PARIS, Feb. 28, 2023 (Xinhua) -- French football player Wendie Renard of Olympique Lyonnais, Spanish football player Alexia Putellas of FC Barcelona, Spanish football player Mapi Leon of FC Barcelona, US football player Alex Morgan of San Diego Wave, British football player Beth Mead of Arsenal WFC, Chilean football player Christiane Endler of Olympique Lyonnais and British football player Lucy Bronze of FC Barcelona (from L to R) receive the FIFA Women's World 11 Award during the Best FIFA Football Awards 2022 ceremony in Paris, France, Feb. 27, 2023. (Photo by Glenn Gervot/Xinhua)

DHA

Editör: Yadigar Hanım