Kabul edilmeli ki 320 milyar metreküp doğalgaz rezervinin birkaç yıl sonra ülkemiz tarafından kullanılacak olması milletimizin bu topraklardaki yaşamı için önemli bir varlık.

Tabii bir manipülasyon değilse!

Türkiye yılda 40 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bulunduğu iddia edilen hatta müjdelenen doğalgaz rezervi en fazla 3 milyar dolar, müteahhitlik hizmetiyle ülkemizin 8 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir.

Para ve varlık kullanma akıllı insanların işi kurumsallaşmasını tamamlayabilen sistemlerini oturtabilen ülkeler varlıklarını ürettiklerini paralarını iyi ve rantabl kullanabiliyor ve dünya ölçeğinde ekonomik üstünlüklerini sürdürebiliyorlar.

Bu yüksek ekonomik getirili fırsat, milletimizin ayağına gelmişse milletimizin yararına kullanılmalıdır.

Milletimizin zenginleşmesinde gelecek nesillerin hakkını yiyerek alınan dış borçların behemehâl ödenmesi ve bir daha dış borç alınmamasına güvenliği eğitime ve üretime öncelik verilmesi gerekmektedir (tabii söylenenler müjdeler gerçekse).

Bir inandırıcılık sorunu olduğunu da itiraf edelim.

Çok seviniyoruz, umutlanıyoruz ama para piyasaları sanki bizim gibi düşünmüyor.

Bu sabah müjde açıklanmadan önce dolar 6.19 TL, Euro 8.48 TL’den işlem görüyordu.

Biraz gözlerden kaçtı galiba ama sayın cumhurbaşkanımız konuşurken, yani müjdeyi verirken dolar 7.35 TL’ye Euro 8.64 TL’ye yükseldi.

Yarım saatte dolar ve Euro 16’şar kuruş artış gösterdi.

Hâlbuki 400 milyar TL girdisi olacağı açıklanan bir ekonominin olduğu ülkede döviz fiyatlarının düşmesi gerekmez mi?

Döviz sahibi vatandaşlarımız yoksa bu müjdeyi pek inandırıcı bulmadılar mı ki hiç biri ellerindeki dolarları satmıyorlar.

Başka bir açıdan bakarsak doğalgazınız, petrolünüz olabilir doğalgazınız var diye ne zengin nede bağımsız oluyorsunuz.

Venezüella, Libya, Irak OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği) kurucusudur hepsinin halkı fakir, güvensiz ve mutsuzdur. Petrolü doğalgazı olup da bir türlü ilerleyemeyen bir sürü ülke var.

Önemli olan denizin dibinde gaz bulmak değil, gazın parasının nasıl kullanılacağıdır.

Eğer bulunacak yeraltı zenginlikleri tek kişinin veya birkaç kişilik oligarşık ailenin kullanımında olacaksa, halk sadece uzaktan bakacak en fazla kırıntılarla avundurulacaktır.

Aslolan para kaynaklarının kullanıldığı sistemdir.

Daha da aslolan kapsayıcı, teşvikçi, üretici, çoğulcu, demokratik sisteme doğru bir gidiş tutturulmasıdır.