Yoğurdun dayanıklılığını arttırmak amacıyla çok eski zamanlardan beri kullanılan kurutma yöntemi besinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlıyordu. Kurut da bu yöntemle yapılmış bir tür kurutulmuş yoğurt ve peynirdir.

Kurut değişik bölgelerde farklı isimlerle tanınıyor. En çok bilinen ismi kurut olmakla beraber, Bolu’da “keş’, Siirt’te “geşk”, Bingöl’de “keşk”, “çörten”, “torak”, “terne”, Mardin civarında da “çortan” olarak adlandırılır. Bulunduğu yerlerde yöresel yemeklerle birlikte tüketilen kurut kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bazı bölgelerde satışa sunuldu.

Soğuk geçen kış aylarında çok tüketiliyor

Siirt’te satışa sunulan kurut, kendine has tadıyla bir zamanlar en çok tüketilen ürünün başında geliyordu. Ancak son zamanlarda bu ürüne olan ilgi azaldı. Kurut’un tansiyon, şeker ve kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini belirten satıcı Abdulkadir Toprakçı, soğuk geçen kış aylarında hastalıktan korunmak için iyi bir besin olduğunu, yıllardan beri tüketildiğini söyledi. Siirtliler tarafından özellikle soğuk geçen kış günlerinde sofralarda eksik olmayan bu ürün aynı zamanda ucuz olması nedeniyle en çok dar gelirli ailelerin tercih ettiği besinlerden.

Kurut tansiyon, şeker ve kalp hastalıklarına iyi geliyor

Göçebeler tarafından yazın yaylada yapılıp kurutulduktan sonra kışın piyasaya sunulan kurutun alıcısını beklediğini belirten Toprakçı, “Kurut yaylada yapılıyor. Yaz zamanın da yapılıyor, kış zamanında burada tüketiliyor. Millet alıyor yayla çorbası gibi yapıyor. Çok lezzetli ve tadı güzeldir. Sağlıklıdır. Tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları için bu çok iyidir. Eskiden vatandaşlar bunu yiyordu hastaneye gitmiyordu” diye konuştu.

Ayrıca kilosu 50 ile 70 TL arasında olduğu ifade edildi.

Editör: TE Bilişim