MEHMET ZORLU VAKIF BURSU

Zorlu ailesi, ülkemizin ve insanlığın geleceğini inşa etme hayaliyle gençlerin kendilerine inanmaları ve güvenmelerinin ne kadar önemli olduğunu biliyor. Bunun için de her yıl ortalama 2000 öğrenciye eğitim bursu sağlıyor. Bugüne kadar 20 bini aşkın öğrenciye burs desteği sağlayan Mehmet Zorlu Vakfı’nın hedefinde, geleceğini güvenle inşa eden gençlere çeşitli şekillerde destek olmak var. Çalışanından yönetim kurulu başkanına kadar, tüm Zorlu ailesi eğitim burslarını görevlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor.

Başvuru şartları

MZV tarafından, eğitim dönemi başında, burs kapsamındaki üniversitelere, bursiyer seçme sürecinin başladığına dair duyuru yapılır. 2015-2016 burs döneminden başlayarak kapsam dahilinde olan devlet ve vakıf üniversitelerinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Mühendislik, Hukuk, Endüstriyel Tasarım, Matematik, Fizik, Kimya, Tıp, Psikoloji, Sosyoloji bölümlerinden öğrencilerin başvuruları değerlendirilecektir.Burs başvuruları, detayları aşağıda açıklanan belgelerle birlikte, öğrenim görülen üniversitenin ilgili ofislerine yapılır. Üniversite öğrencisi bursiyer adayları arasından seçim; yukarıda belirlenen bölüm, başarı ve ihtiyaç kriterlerine bağlı kalmak koşuluyla, ilgili üniversitelerin öğrenci işleri ile burs merkezleri tarafından sonuçlandırılır.

Burs için gerekli belgeler

Birinci sınıflar için (Örgün ve 2.öğretim) YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) sonuç belgesi. Ara sınıflardayken (2, 3, 4. sınıflar) ilk defa başvuracaklar için ise onaylı transkript.

Vukuatlı Nüfus Örneği (Ailedeki Birey Sayısını Gösteren Belge)

Öğrenci Belgesi

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Denizbank Hesap Cüzdanı Fotokopisi

Ailede çalışan tüm fertlerin gelir durumunu gösteren belge ya da fakirlik belgesi.

MZV burs başvuru formu

MZV Burs Taahhütnamesi

Seçme süreci

Başvuru belgeleri eksiksiz olan öğrenciler arasından, üniversitelerin öğrenci işleri ve/veya burs ofisleri başarı ve ihtiyaç kriterlerini dikkate alarak öğrencilerin seçimini yapar. Onaylı bursiyer listelerini ve başvuru belgelerini Mehmet Zorlu Vakfı’na gönderirler. Belgelerin fotokopileri ilgili birimlerde dosyalanarak saklanır.

Aynı birimler; başarı kriterini sağladığı için bursları devam edecek öğrencilerin güncel transkriptlerini Mehmet Zorlu Vakfı’na gönderirler.

İletişim bilgileri

http://www.mzv.org.tr/
Başvuru: http://www.mzv.org.tr/burs-sartlari

 

TUBİTAK BURSU

Türkiye’de Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimlerde(*) tezli yüksek lisans yapmakta olan öğrencilere karşılıksız burs verilecektir. Bursiyerler, koşulları sağlayan başvurular arasından, adayların lisans ağırlıklı genel not ortalamaları ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanları esas alınmak suretiyle, gerektiğinde üniversitelere ve alanlara göre dağılım da gözetilerek, TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Değerlendirme ve Destekleme Kurulu’nca belirlenecektir.Programa üniversitelerimizde, kamuda ya da özel sektörde çalışanlar da dâhil koşulları sağlayan tüm tezli yüksek lisans öğrencileri başvuru yapabilirler.

Başvuru yöntemi

Adaylar, http://www.tubitak.gov.tr/bideb adresinden başvuru dönemi içinde erişebilecekleri sayfada son başvuru tarihinde mesai saati bitimi olan 18:00’a kadar (Saat 18:00’da sistem otomatik olarak kapanır) istenen bilgileri eksiksiz olarak girip onayladıktan sonra başvuru formunun PDF çıktısını alarak imzalayacaklar ve istenildiğinde BİDEB’e ulaştırmak üzere saklayacaklardır. Başvuru sırasında yanıltıcı veya gerçeğe aykırı bilgi verenler, hukuken sorumlu olacaklardır.Adayların internet üzerinden beyan ettikleri bilgiler esas alınarak belirlenecek değerlendirme puanlarının hesaplanmasında: Mezun olduğu üniversitenin eğitim öğretimde kullanmış olduğu not sistemi esas olmak üzere yüzlük sistemdeki ağırlıklı genel not ortalaması aynen kullanılır, 4′lük sistemdeki ağırlıklı genel not ortalaması ise Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları” tablosu esas alınmak suretiyle yüzlük sisteme dönüştürülür. Üniversitelerin kendi dönüşüm tablolarına göre 100’lük sisteme dönüştürdükleri notlar esas alınmaz.

Başvurduğu programın puan türünde alınan ALES puanları aynen bırakılacaktır.

Yukarıda belirtildiği şekilde yüzlük sistemde ifade edilen Lisans not ortalamalarının %50’sinin ve ALES puanlarının %50’sinin toplamı alınır.

Yukarıda belirtilen hesaplama yöntemiyle belirlenen değerlendirme puanına göre yapılacak sıralama sonucunda, program bütçesi çerçevesinde desteklenebilecek bursiyer sayısı dikkate alınarak BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından belirlenecek destekleme puanı ve üstünde puan alanlar “bursiyer adayı” olacaklardır.

BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu, gerektiğinde üniversitelere ve/veya alanlara göre dağılımı esas alarak farklı destekleme puanları belirleyebileceği gibi, bazı alanlara-bölümlere-bilim dallarına hiç destek verilmemesini de kararlaştırabilir.

Bursiyer adayı olarak belirlenenlerden ilanda istenilen belgeleri belirtilen süre içerisinde gönderenlerin belgeleri incelenir. İnceleme sonucunda yanıltıcı ve gerçeğe aykırı bilgi verenler ile belgelerini hiç göndermeyenlerin bursiyer adaylıkları iptal edilir.

Belgelerin incelenmesinden sonra, bursiyer adaylarının listesi ve aşağıda sayılan belgelerin ulaştırılacağı tarih aralığı, başvuru döneminin bitiminden itibaren 5 hafta içinde http://www.tubitak.gov.tr/bideb adresinde ilan edilecektir. Bursiyer adayı olma hakkını kazananlara ve kazanamayanlara ayrıca bildirim yapılmayacaktır.

Bursiyerlerin belirlenmesi

İstenen belgeleri eksiksiz ve usulüne uygun olarak süresi içinde ulaştıran adayların, internet üzerinden yaptıkları başvurularındaki beyanları ile belgeleri karşılaştırılır. İnceleme sonucunda yanıltıcı ve gerçeğe aykırı bilgi verenler ile belgelerini süresinde göndermeyenlerin bursiyer adaylıkları iptal edilir.

Belgeleri beyanlarına uygun bulunanlar bursiyer olarak ilan edilirler. Burs verilenlerin listesi ve bunlardan istenen diğer belgelerin ulaştırılacağı tarih, yukarıdaki belgelerin ulaştırılacağı tarihten itibaren 5 hafta içinde http://www.tubitak.gov.tr/bideb adresinde ilan edilecektir.

Ayrıca burs verilenler, izlenmesi gereken aşamalar ve istenen belgelere ilişkin bilgileri içeren Bildirim Yazısı’na e-BİDEB üzerinden ulaşabileceklerdir. Burs verilenler, örneğine başvuru sırasında yine e-BİDEB üzerinden ulaşılabilecek olan, Yüklenme Senedi ve Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefalet Senedini ve Bildirim Yazısı’nda sayılan diğer belgeleri BİDEB’e belirlenen sürede ulaştıracaklardır.

Bu belgelerin belirlenen sürede usulüne uygun olarak ulaştırılmaması halinde burs tahsisi geçersiz olacaktır.

Bursiyerlik süresi ve burs miktarı

Akademik programda, bursiyerin yüksek lisans derslerine başladığı yarıyıl esas alınarak öğrenciliğinin ikinci yılının sonuna kadar devam ettirilir. Bursiyer bilimsel hazırlık okumuşsa öğrenim süresinin ilk üç yılında en fazla 2 yıl süreyle burs alabilir.

Derslerine güz yarıyılında başlayanların bursları ikinci yılın Ağustos ayı sonunda, bahar yarıyılında başlayanların bursları ikinci yılın Ocak ayı sonunda kesilir. Öğrenimlerini bursiyerlik süreleri dolmadan bitirenlerin bursiyerlikleri, enstitüsünün öğrenci işleri birimince düzenlenmiş mezuniyet belgelerinde yazılı tarih dikkate alınarak, ay sonu itibariyle sona erer.

Lisans hazırlık sınıfında burs ödenmez. Aylık burs miktarı, yurt içi yüksek lisans bursundan başka burs, kredi, ücret, maaş, ticari kazanç vb. düzenli geliri olmayanlar için 1.500 TL/ay, olanlar için 400 TL/ay’dır. Bursiyer, gelirinin sona ermesi durumunda tam burslu statüye, başka gelir elde etmeye başlaması halinde de kısmi burslu statüye geçirilir.

İletişim bilgileri

Tunus Caddesi No:80 06100 Kavaklıdere Ankara
0312 468 5300
0312 298 1000
 

Başvuru: https://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisans/burs-programlari/2205/icerik-basvuru-tarihleri


 

AHBAP PLATFORMU BURSU

Ahbap platformu lise ve üniversite öğrenciler için karşılıksız burs verecektir.

Ahbap Bursu, bu yıldan itibaren tüm bursiyerlerimize aylık 300 TL olarak öğrenim hayatları boyunca karşılıksız verilecek. Ayrıca, bu yıl burs değerlendirmelerimizi güncellediğimiz yazılımımızla yapacağımız için çok heyecanlıyız.

Kuruluşumuzdan bu yana, bize ulaşan adaylardan belirlediğimiz kriterlere uygun olan 245 öğrencimize 1 yıllık burs vermiştik. Ahbap Bursu, bu yıldan itibaren tüm bursiyerlerimize aylık 300 TL olarak öğrenim hayatları boyunca karşılıksız verilecek. Burslarımızı her yıl daha fazla öğrencimize verebilmek ve gerçek ihtiyaç sahiplerini en doğru, şeffaf ve adil şekilde tespit edebilmek için başvuru değerlendirme sistemimizi her geçen gün geliştiriyoruz. Bu nedenle, bu yıl burs değerlendirmelerimizi insan hatalarını en aza indirebilmek için geliştirdiğimiz yazılımla yapacağımız için çok heyecanlıyız! Ayrıca, belgelerin onaylanması ve başvuruların gerçekliği konusunda tüm Türkiye’deki Ahbaplarımız da birlikte hareket edecek.

BAŞVURU ŞARTLARI

Burs, Lise ve Üniversite öğrencilerine verilecektir.
Bursiyerler, Ahbap Biltek Kurulu yazılım ekibi tarafından yazılan burs algoritması eşliğinde dezavantajlarına göre puanlandırılarak belirlenecektir.

Adaylar;

Engel durumu, gelir, ev, aile durumu, eğitim başarısı,
Ulusal veya uluslararası başarı (Başarı kavramı özellikle okul ve dersler olarak kullanılmamıştır. Bursiyer adayı, herhangi bir konuda, bilim dalında, sanatta özel yetenek sahibi ve gelecek vadediyor olabilir.) öncelikleriyle belirlenmektedir.
Her adayın bursa uygunluğu, geliştirdiğimiz burs sistemi tarafından belgelerle onaylanır ve denetlenir.
Her belge ilgili şehir yönetimimiz tarafından kontrol edilir ve onaylanır. Bursiyer sadece onaylanan belgeler üzerinden değerlendirilir.
Özellikle engelli, başarılı ve maddi sıkıntıda olan öğrencilerimizin, burs başvuru formu üzerinden durumunu bildirip belgelerini temin etmeleri gerekmektedir.
Bursumuzun verileceği öğrenciler, her şehirden gelen adaylar arasından, ölçütlere en uygunundan başlayarak algoritma ile sıralanacaktır. Herhangi bir şehir ya da bölgenin belirli bir kontenjanı yoktur.
Bu seneden itibaren Ahbap Bursu öğrencilere eğitim hayatı boyunca verilecektir. Her sene Ahbap Derneği bursiyerlerden transkript, engel belgesi, gelir belgesi vb. burs almalarına etkili belgeleri güncellemelerini talep edecektir.
Ahbap Platformu olarak ayrıca şeffaflık prensibimiz gereği, burslara destek olan hayırseverlerin, kaynaklarının nereye gittiğini görmesi nedeniyle burs alanların bilgileri Ahbap.org resmi web sitemizde paylaşılacaktır.
Önemli Not: Bu seneden itibaren Ahbap Bursu bir öğrencinin öğrenim hayatı boyunca, yani bulunduğu öğrenim kurumundan mezun olana kadar verilecektir. Belirtilen kural standart maksimum öğrenim süresini (Lisans dönemi ve Lise dönemi *hazırlık dahil*) kapsamakta olup bursiyerin bulunduğu sınıftan itibaren hesaplanacaktır. Devamlı bursiyerlerimizin her burs döneminde Ahbap Derneğine yeni dönem için transkript, öğrenci belgesi, engel belgesi, başarı belgesi vb. belgeleri sunması gerekmektedir. Ahbap Derneği sunulan belgeleri değerlendirip bursun devam etmemesi kanaatinde bulunabilir.

BAŞARILI SAYILMA ŞARTLARI

Üniversite öğrencileri için genel not ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olması ve 3 taneden fazla başarısız dersi bulunmaması,

Lise öğrencileri için dönem ortalamalarının 100 üzerinden 85 puan ve üzeri olması
Üniversite 1. Sınıf öğrencileri ÖSYM başarı puanları üzerinden değerlendirilecektir.

BURS BAŞVURU SÜRECİ

Ahbap.org’a üye olunur.
Profilde yer alan ‘Ahbap Burs Başvuru Formu’ doldurulur.
Talep edilen belgelerin tamamı yüklenir.
Belgeler Ahbap Platformu Şehir Temsilcilikleri tarafından kontrol edilir ve değerlendirilir.
Eksik belgeler ve hatalı belgeler için bursiyer adayı bilgilendirilir ve yeniden yüklenmesi için süre verilir.
Sonuçlar adaylara bildirilir.
Başvurusu uygun bulunan öğrencinin e-posta adresine veya telefon numarasına mesaj gönderilir.
Olumlu mesaj alan bursiyerler, İş Bankası hesap bilgisini burs sistemi üzerinden iletir ve ıslak imzalı talep dilekçesini Ahbap Genel Merkez’ine gönderir.
Burs alanların bilgileri Ahbap.org resmi web sitesinde paylaşılır.

EKLENECEK BELGELER

Öğrenci Belgesi (e-devlet veya ıslak imzalı olarak okulunuzdan alınabilir.)
Kimlik Fotokopisi (arkalı/önlü)
Vesikalık Fotoğraf (son 6 aya ait)
Adli Sicil Belgesi (e-devletten alınabilir.)
Öğrenim / Katkı Kredisi ve Burs Sorgulama Belgesi (e-devletten alınabilir.)
Öğrencinin tam hizmet dökümü (4A, 4B, 4C e-devlet’ten alınabilir.)
Var ise Engel durumunu gösteren belge (sağlık kurulundan alınmış güncel)
Var ise Yoksulluk belgesi
Var ise yurt içi ve yurt dışı başarı belgesi (alınan
Talep Dilekçesi – Burs alacak kişinin kendi el yazısı ile hazırladığı ve içeriğinde; gelir durumunu, iletişim bilgilerini ve neden bu bursu istediğini içeren ad-soyad, tarih ve ıslak imzalı talebi. (A4 kağıdına tek sayfa olarak hazırlanmalıdır.)
Anne ve babaya ait gelir belgesi (Kamu kurumlarında çalışanlar e-devletten alabilir.Kamu kurumlarında çalışmayanlar, çalıştığı kurumdan maaş bordrosu almalıdır.)
Çalışmayan, geliri olmayan anne, baba adına Sosyal Güvenlik Kurumundan geliri/gelir kayıtları olmadığına dair belge (e-devletten alınabilir.) (4A, 4B, 4C)
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Tüm aile fertlerinin gösterildiği belge. E-devlet’ten alınabilir.)
Anne ve babanın taşınmaz tapu kaydı (E-devlet’ten alınabilir)
Anne ve babanın adına var ise araç kaydı, yok ise e-devlet’ten alacağı üzerine kayıtlı araç belgesi. (Aynı ev içerisinde yaşayan başka aile ferti var ise onun için de; gelir belgesi, taşınmaz ve araç kaydı eklenmelidir.)

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN;

Transkript belgesi (Tüm dönemleri gösteren belgeyi okulunuzdan alabilirsiniz.)
Üniversite 1. sınıf ve hazırlık dönemi için ÖSYM belgesi (E-devlet veya ÖSYM sitesinden alabilirsiniz.)

LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN;

Dönem notunu belirten belge (E-okul üzerinden isminizin görüneceği şekilde alabilirsiniz.)
Ahbap Bursuna başvurabilmek için ahbap.org üzerinde hesap oluşturmanız gerekiyor. daha önce hesap oluşturduysanız giriş yaparak başvuru ekranına ulaşabilirsiniz.



 


 

Editör: TE Bilişim