2021’de hava Avrupa’ya denk bir iklime sahip olacak. Bu nedenle, kış bulutlu ve yağmurlu geçerken ve yaz artık sadece daha uzun olmakla kalmayıp aynı zamanda anormal derecede yüksek sıcaklıklar bekleniyor.

Hava tahmincilere göre 2021’de sıcaklık kayıtları ve olağandışı hava anormallikleri kaydedilecek.

Ukrayna Devlet Acil Servisi Hidrometeoroloji Enstitüsü ve Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Uygulamalı Meteoroloji ve Klimatoloji Bölüm Başkanı Vera Balabukh’a göre, Ukrayna’daki küresel ısınma kaynaklı olarak, ortalama yıllık sıcaklık 2020’de 2.5 derece arttı ve bu da ekosistemlerde birçok değişikliğe yol açtı.

Vera Balabukh “2020, Ukrayna’da rekor seviyede sıcaklığın göründüğü bir yıldı; ortalama yıllık hava sıcaklığı bazı bölgelerde normalden 2.5 dereceden fazla yüksek oldu, neredeyse 3 derece. Nisan ve Mayıs hariç neredeyse tüm aylarda hava sıcaklığı daha yüksekti. Aynı zamanda, altı aylık bir dönem son 140 yılın en sıcak ayları oldu. Ortalama aylık sıcaklık değerleri normu genellikle 5-7 derece ve daha fazla aşarken, günlük bazda 10-15 derece ve daha fazla olarak gerçekleşti! Ülkenin tamamında ilk defa meteorolojik kış yaşanmadı, günlük ortalama sıcaklığın 0 derecenin altında olduğu dönem 5 günden fazla sürmedi, kar örtüsü de yoktu.” dedi.

Sonbahar, 19. yüzyılın sonundan bu yana en sıcak dönem olarak ortaya çıktı. Takvime göre bu yıl yaz gelmesine rağmen Ekim ortasına kadar ertelendi. 2020’nin karakteristik bir özelliği, sadece anormal derecede yüksek bir hava sıcaklığı değil, aynı zamanda uzun süreli kuraklığa, su kaynakları ile ilgili sorunlara ve orman yangınlarına yol açan yağış eksikliğiydi. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2021’in de anormal derecede sıcak olmasının beklendiğini tahmin ediyor.

Vera Balabukh, kış ayları için en ayrıntılı tahmini verdi. Kışın ılık, ancak daha bulutlu ve bir öncekinden daha fazla yağışlı olacağını söyledi. Bunlar çoğunlukla yağmur ve sulu kar şeklinde olacak Bunun nedeni, esas olarak Ukrayna’daki havayı etkileyen Atlantik’te daha aktif siklon oluşumu olacaktır. Ancak bu, donun tamamen yok olduğu anlamına gelmez.

İklimbilimci, yeni yılın 2020’den daha az sıcak ve kurak geçeceğini göz ardı etmiyor. Ama aynı zamanda kaydedilen en sıcak beş yıldan biri olabilir. Aynı zamanda, siklonlar daha güçlü olacak ve 2021 yazında geçen yıla göre daha fazla yağış getirecek. Tahminci, ancak bu yağışların daha zararlı olabileceğini de söylüyor.

Ukrayna’nın kuzeyinde ve doğusunda oluşan antisiklonlar onun için bir engel oluşturabilir. Bu çatışma büyük ölçüde Ukrayna’daki havayı belirleyecektir. Yani, hava koşullarında keskin değişiklikler, sıcaklık “dalgalanmaları” beklenmelidi.

İklim değişikliğinin Urayna’ya etkisi: Meyve ve sebze verimi % 15-20 arttı

 30/11/2020  Kadir Çurku herson, iklim değişikliği, küresel ısınma, nikolayev, odessa, sebze fiyatları

Küresel ısınma ve iklim değişikliği meyve ve sebze cerimlerini arttırıyor. Ukrayna’nın güneyinde sebze ve meyve verimi erken olgunlaşma nedeniyle % 15-20 arttı.

Artık salatalık, domates, marul ve sarımsak daha erken ekilip, daha erken hasat edilebiliyor denildi.

Herson bölgesinde iklim koşullarının subtropiklere benzer olduğu ve ekili ürünlerin listesini daha termofilik mahsuller lehine ayarlamak zorunda olan yerel çiftçilerin de bunun farkında olduğu belirtildi.

2020 yılının son 150 yılın en kurak yazında, Güney Ukrayna’da hünnap, badem, nar, muz, incir ve çeşitli turunçgillerin adaptasyonunun uygulanabilirliği kanıtlandı.

Ukrhidrometeoroloji Merkezi agrometeoroloji bölümünün başkanı Tatiana Adamenko “Ukrayna’da iklim, küresel ısınmanın meydana geldiğinden daha hızlı değişiyor. Bugün ortalama dünya sıcaklık artışı 1.1°C ise, Ukrayna’da bu rakam neredeyse 1.5°C’ye ulaşıyor ve son on yılda genel olarak ülkemizdeki hava sıcaklığı 2°C yükseldi.”dedi.

Şu anda, bir bütün olarak Ukrayna’daki hava, 60’lar ve 80’lerdeki güney Ukrayna’nın iklimine benziyor, ancak ülkenin Karadeniz bölgelerinde yaşayanlar, yazın oldukça sıcak, kışın ise daha ılık günler yaşıyor.

Herson, Nikolayev ve Odessa’da güneşli günlerin sayısı artarken, yağışların sayısı bu dönemde önemli ölçüde azaldı.

Böylece, Herson bölgesinin subtropikal iklimi, çiftçilerin soğan, havuç, patates, karpuz, kavun ve lahana gibi geleneksel mahsullerin iki veya üçünü birden hasat etmelerine ve daha pahalı egzotik bitkiler yetiştirmeyi düşünmelerine izin veriyor.

Herson bölgesinde çiftçilik yapan Roman Gnonov “Kırlara mandalina, portakal ve limon fidanları diktim, komşular ilgileniyor ve deneyimlerini paylaşmak istiyor. Bir ağaçtan hasat 20-30 kg meyveye ulaşıyor, tüm ağaçlar son kışları iyi tolere ediyor, çünkü gece bile hava sıcaklığı nadiren -3,-5°C’nin altına düşüyor. Ancak sulamayla ilgili sorun her yıl önem kazanıyor. Su daha pahalı hale geliyor ve yüksek kaliteli damla sulamanın düzenlenmesi zahmetli ve pahalı bir iş.” dedi .

Uzmanlara göre, 2050 yılına kadar dünyadaki bitkilerin yarıya yakını, sıcaklıktaki artış nedeniyle yeni iklim koşullarına uyum sağlayamadığı için ortadan kaybolabilir.

ukrhaber.com

Editör: TE Bilişim