Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara'daki barajların doluluk oranının yüzde 24,10 bandında olduğunu belirtti.

Suyun daha tasarruflu kullanılmasını ise özellikle Ankara halkından istedi. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre Başkent Ankara’nın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan barajların su seviyesi geçtiğimiz 16 Ekim tarihinde 410 milyon 808 bin metreküp iken, bu yıl aynı tarihte 413 milyon 548 bin metreküpe ulaştı.

‘Şehre Verilen Toplam Su Miktarı’ ise geçtiğimiz yıl aynı gün 1 milyon 350 bin metreküp iken, bu yıl 1 milyon 396 bin 810 olarak hesaplandı. ASKİ, son verileri paylaştığı internet sitesinde Ankaralı vatandaşlarımıza, “Koronavirüs" ve havaların aşırı sıcak seyretmesi nedeniyle su tüketimi geçtiğimiz yıllara oranla oldukça yüksektir. Her zamankinden daha tasarruflu su kullanılmasını ve arıtılmış temiz şebeke suyu ile bahçe sulaması yapılmamasını önemle rica etmekteyiz” uyarısı yaptı.

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara’da kişi başı günlük tüketilen su miktarının 250 litrenin üzerine çıktığını belirterek, “Suyumuzu tasarruflu kullanalım” çağrısında bulundu.

Öztürk, “Barajlarımızda su kaynaklarının doğru kullanımına bağlı olarak geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl 3 milyon metreküp fazladan suyumuz var ancak bu yıl kişi başı su tüketim oranları daha yüksek. Bu nedenle de tasarruf tedbirleri için acil eyleme geçilmesi gerekiyor” dedi.

Ancak bugünkü durumda ise kış şartlarında yağmur ve kar yağışının da olmaması münasebetiyle bu su kaynakları daha da daralmakta bu durum ise yetkilileri ve Ankara halkını yüksek derecede tedirgin etmekte. ASKİ yetkilileri güncel bu durumlardan dolayı Ankaralıları su israfına karşı mücadeleye çağırmakta, mevcut şartlar el verdikçe ise bu duruma çözüm aramaktadır. Geçmişte insanlık adına yapılan israf ve hatalar ise bu duruma adete ışık tutmuş olup, bu durumların önümüze gelmesi su israfının ne kadar kritik bir tehdit olduğunu insanlığa tekrar hatırlatması ise günümüzde derin hüzün yaratmıştır. En önemlisi ise bilinç oluşması adına daha net bir görüntü çizmiştir. Başkent Ankara için ilerleyen günlerde neler olacak? Soru işaretleriyle dolu bir dönem mi yoksa tedbirli ve bereketli bir dönem mi kapıda hep beraber bekleyip, göreceğiz. Bu denli haberlerle bu kritik meseleyi gündeme taşımaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilişim