Dini konularda araştırma yapanlar At eti haram mı?At eti helal midir? konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla At eti haram mı?At eti helal midir? konusunda fetva yayınladı. Peki,At eti haram mı?At eti helal midir? İşte, detaylar

AT ETİ HARAM MI?AT ETİ HELAL MİDİR?

Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur. İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed'e, Şâfiî ve Hanbelî mezhepleriyle Malikîlerden gelen diğer bir rivayete göre ise at etinin yenilmesi mubahtır (Serahsî, el-Mebsût, XI, 233; Nevevî, el-Mecmu', IX, 4; İbn Rüşd, Bidâye I, 470).

Bununla birlikte at eti yemenin mekruh, hatta haram olduğunu söyleyen âlimler de olmuştur (Karâfî, ez-Zehîra, IV, 101). Şüphesiz mekruh ya da haram olduğu görüşünde, o dönemlerde atın gerek askeri gerekse sivil hizmetlerde yoğun bir şekilde kullanılan bir hayvan olması etkili olmuştur. Günümüzde atın etkinlik alanı eski dönemlere göre çok daralmış olsa da at etinin yenilmesi konusundaki mesafeli tutum özellikle Anadolu coğrafyasında devam etmektedir.

AT SÜTÜ NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

Halk arasında 'Kımız sütü' olarak bilinen at sütünün sağlığa oldukça faydası vardır. Türk tarihinde ayrı bir yeri olan at sütünün bilimsel araştırmalar sonucunda inek sütünden daha besleyici olduğu ortaya çıktı. At sütü; A, B2, B6, B12, C, E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Aynı zamanda insan sütü ile benzer özellikleri olan at sütü pek çok yararlı bakteri ve virüs antikor barındıran bir süt çeşididir.

At sütünün bilinmeyen o faydaları;

- İrritabl bağırsak sendromu: Şiddetli ishal ve dışkıdan kan gelmesidir. Bu sendrom erken teşhis edilmediğinde, zararlı bakteriler kalın bağırsakta ciddi deformelere neden olur. Uzmanlar bu sendromun tedavi süresinde zararlı hücrelerin etkisini azaltmak için at sütünün yardımcı bir besin olduğunu vurguluyor. 

- Cilt problemlerinden en yaygın olan egzamanın azalmasında yardımcı olan doğal yollardan biridir. Aloe vera yaprağındaki jeli ve at sütünü karıştırıp egzamanın olduğu bölgeye günde bir defa uygulayabilirsiniz.

- İnek sütünün aksine doğal antibakteriyel içeriği sayesinde daha uzun ömürlüdür.İçinde barındırdığı antikor, albümin ve globulin kaliteli doymamış yağ asitleri bağışıklığı güçlendirir.

- Laktoz alerjisi olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir süttür. İçeriğindeki doğal şeker,  kanda bulunan insülin oranını etkilemediğinden diyabet hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur. 

- At sütü, vücudu serbest radikal bakterilerden arındırabilir. Böylece vücudu kanserden koruma da etkili doğal yollardan biridir.

Editör: TE Bilişim