Bakan Zeybekci, Nahçıvan ile ekonomik işbirliği müjdesini verdi, "Kars'ın artık bundan sonra bir Nahçıvan'ı var, Nahçıvan'ın da bir Kars'ı var" dedi.

Bugün özel uçakla Kars'a gelen Bakan Nihat Zeybekci'yi Harakani Havalimanı'nda Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, daire müdürleri ve partililer karşıladı. Havalimanından Kars Valiliğine geçen Bakan Zeybekci burada yaptığı açıklamada, “Nahçıvan'ı çok özel bir yapıyla ticari anlamda tamamen serbest hale getiriyoruz. Nahçıvan'daki ürünlerin Türkiye'ye girişi, Türkiye'deki ürünlerin Nahçıvan'a girişiyle ilgili bir yapı oluşturuyoruz. Bunun teknik alt yapısı oluşturuldu. Ekonomi Bakanlığımızı temsilen orada arkadaşlarımız var. Yani şöyle söyleyeyim, bir şehir gibi Erzurum'la, Ağrı'yla, Artvin'le alışveriş yapar gibi bir ortam yaratacağız. Türk Lirasıyla alışveriş yapılacak. Yani burada satılan ürünlere onlar Türk Lirası ödeyecek veya siz aldığınız ürünlere Türk Lirası ödeyeceksiniz. İlk etapta Nahçıvan'la Kars arasında 100 milyon dolarlık bir ürünü sıfır gümrükle girer hale getiriyoruz. Bu ticareti de Karslılar yapacak. Tabi bu ticaret bunun yanında üretimi, lojistiği ve stoklamayı da beraberinde getirecek. Ticaretin tüm imkanlarını bankacılık anlamında da birçok faaliyeti de beraberinde getirecek" diye konuştu.

Sınır ticaretinin de bu bölgede değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bakan Zeybekci şunları söyledi.

“Gerek Nahçıvan meselesi artı birde sınır ticaretiyle ilgilide yakın gelecekte de bir çalışmamız var. Bunları da inşallah burada çok aktif hale getireceğiz. Özellikle Kars'ta, Gürcistan sınırında, Van İran sınırında, Irak Suriye sınırında da olmak üzere buralarda Sınır Ticaret Merkezleri ve bölgeleri çok aktif hale getireceğiz. İnşallah bunu bu yıl bitmeden önce de hayata geçtiğini göreceğiz. Ama benim için burada en önemli şey Kars'ın artık bundan sonra bir Nahçıvan'ı var, Nahçıvan'ın da bir Kars'ı var, böyle söyleyeyim. Birlikte bir geniş ekonomik imkan ortaya çıkarmış olduk. Türkiye ekonomik anlamda tabi ki 2016 yılında ki bütün ihanetlere rağmen, işgal girişimine rağmen terörün Türkiye'de tırmanmasına rağmen tüm dünyaya parmak ısırtacak bir ekonomik performans gönderdi ve 2016 yılı sonunda ekonomik anlamda baktığımız zaman da herkes küçülme beklerken, fazilerin üç katına dört katına çıkacağını beklerken 15 Temmuz'dan hemen sonra Türkiye toparladı. Yüzde 2.9 büyüdü büyümeyi başardı. Bütün dünyada ticaret aşağı giderken ihracatını stabil tutmayı başardı. 0.08'den yüzde 1'in altında bir azalma yaşadık ama bu Türkiye'nin geçirdiği badirelere bakacak olursak başarıdır."

Hükümet olarak 2016 yılında alınan tedbirlerle, gerek yatırım teşvikleriyle ve gerek ihracat desteklerinde ki tedbirlerle 2016 yılının son çeyreğinde başlatılan ihracat seferberliğini, ihracattaki canlanmayı 2017 yılının ilk beş ayında da devam ettirdiklerini vurgulayan Bakan Zeybekci şöyle konuştu:

"İhracatımız arttı yüzde 10, yüzde 9 seviyesinde, ilk çeyrekteki büyüme bütün dünyaya parmak ısırtacak şekilde oldu. Dünyada üçüncü Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada üçüncü. Diğer küçük ekonomiler var onlarla kıyaslamam ama en azından  OECD, 40’ın üzerinde ülke ve G20 Avrupa Birliği’ni dikkate aldığımız zaman dünyada üçüncü diyebileceğimiz bir yüzde 5’lik büyümeyi gerçekleştirdik. 2017 yılı yeniden büyüme yeniden şahlanış, yeniden ihracat yeniden kalkınma istihdam seferberliği yılı olacak. Cazibe Merkezleri tabi ki 23 ilimizde Doğu ve Güneydoğu bölgesinde hükümetimizin ortaya koymuş olduğu bir proje var. Şu anda Kars'ın bu anlamda ciddi bir ilgi çektiğini biliyorum ama yeterli olmadığını da biliyorum, farkındayım. Özellikle bu gerek Nahçıvan meselesi gerekse oturalım konuşalım yine sizlerle, odalarımızla, Valiliğimizle, il teşkilatımızla, milletvekillerimizle ve bakanımızla beraber. Acaba ekstra ne yapabiliriz? Acaba başka neler getirebiliriz. Yani bu bizim yakın gelecekte burada belki bilemiyorum ama bu serbest bölgeye bakmak lazım diye düşünüyorum. İnşallah memleketimiz bu sene 2017 yılı inşallah tarihi zirveleri yakaladığımız bir yıl olacak, bunların sonuçlarını da vatandaşlarımızın refahında göreceğiz. Ben Kars'ta olmaktan ve arkadaşlarımın adına da burada olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum."

Kaynak: dha