Bugünkü Ortadoğu'nun sınırlarını 1. Dünya Savaşı sonrasında çizenlerin başında gelen bir İngiliz hatun.
*
1868'de doğdu, mükemmel yetiştirildi; arkeoloji, tarih ve dilbilim okudu, yedi lisan öğrendi, Oxford Üniversitesi'ni şeref derecesi ile bitiren ilk kadın oldu ve Ortadoğu da arkeolojik kazılara başladı...
*
Önce İran’da büyükelçi olan amcasının yanına gitti, daha sonra iki kez dünya turuna çıktı. İsviçre’de Alplerin en yüksek noktasına tırmandı. .
*
İngiliz arkeologların o devirde "ek iş" olarak istihbarat servislerinde çalışırdı Gertrude Bell de Majesteleri'nin Haberalma Örgütü'ne girdi.
*
-Türkçe, Arapça, Farsça, Fransızca, Almanca ve İtalyanca’yı şakır şakır öğrendi. İslam coğrafyasını karış karış gezdi. Dil bilen güzel bir kadın olarak bütün aşiretlerle ‘ahbap’ oldu. Hem gözlemlerini kitaplaştırdı, hem de bölgeyi en ince detayına kadar haritalandırdı. Yıllarca savaşlarda onun bu gözlem kitapları ve haritaları kullanılacaktı...
*
-Ve o sırada hayatının aşkıyla tanıştı. Binbaşı Dick Doghty-Willie... Binbaşı evliydi. Gizli kapaklı buluşmalar ve mektuplarla sürdü bu aşk. Fakat hiç beklenmedik bir şey oldu. İngiliz Binbaşı 1915’te Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybetti.O tarihten sonra Türkler’den nefret etmeye başladı.
Hıncını almak için Osmanlı ve Türkler’e karşı birçok faaliyette bulundu.1916 da Arapları Osmanlıya karşı kışkırttı.
*
Hayallerini bir bir gerçekleştirmişti ama yapayalnızdı, bunalımdaydı, 12.07.1926'da sakinleştirici haplar içip yatağına uzandı ve bir daha kalkamadı. Iraklılar, kendilerine bir memleket yaratmış olan Gertrude Bell için muazzam bir cenaze töreni yaptılar, Bell'i Bağdat'a defnettiler, ailesi de arşivi Newcastle Üniversitesi ne bağışladı.
*
"Maço" Ortadoğu'nun sınırları bir hatunun elinden çıkmıştı.
Arkeolog, yazar, gezgin, dağcı, coğrafyacı, ajan ve Çöl Kraliçesi. O bir İngiliz ama "Iraklıyım" da diyor. En son, Mezopotamya'da "El Hatun" dendiğinde ilk ve sadece o akla geliyordu.

Editör: TE Bilişim