Koronavirüs enfeksiyonundan sonra, birçok insan hastalandıktan iki ila üç ay sonra başlayarak toplam altı ila dokuz ay devam eden saç dökülmesi yaşayabiliyor. Bu da beraberinde FUE saç ekimi, dhi saç ekimi gibi saç ekim operasyonlarına yönelik talepte bir atış getirdi.

Bir Silikon Vadisi biyoteknoloji girişimi olan dNovo, bu sorun için olası bir çözüm geliştirdi. Şirket, yağ veya kan hücreleri gibi sıradan hücreleri insan saç köklerinde yeniden programlamayı başardığı iddiasını duyurdu.

DNovo, iddiasına göre, birkaç damla kandan yola çıkarak yeni saç oluşturmak için kullanılabilecek özelleştirilmiş saç kök hücreleri üretebiliyor. Hücrelerin, fue saç ekimi sırasında aynı genleri kullanan saçlarda olduğu gibi kendilerini reddedecek herhangi bir bağışıklık sistemini bertaraf edebildiği belirtiliyor.

Stanford Üniversitesi’nde öğrenim gören Biyolog Ernesto Lujan tarafından kurulan DNovo, çeşitli insan hücrelerini saç kök hücrelerine dönüştürmek üzere patent başvurusu yaptığı bir teknolojiyle 2019 yılında ilk girişimini gerçekleştirmiş. İşlem beş adımdan oluşuyor: hücrelerin toplanması, yeniden programlanması, yeni saç üreten hücrelerin büyütülmesi, bu saç üreten hücrelerin insan kafa derisine eklenmesi ve son olarak saçın yeniden uzaması için bir ila üç ay beklemek.

Teknoloji henüz o noktada mı?

Teknolojinin insanlar için hazır olmasına ve fue saç ekimi, dhi saç ekimi gibi prosedürleri tahtlarından etmesine yıllar var. Şimdilik, etkinliğinin yalnızca fareler üzerinde çalıştığı kanıtlanmış durumda. Lujan Forbes ile mülakatında şunları söylüyor: “Şu anda klinik öncesi aşamadayız. Sonuçları laboratuvar farelerinde gösterdik ve çok heyecanlıyız. Sonunda insan denemelerinde etkinliğini göstermeyi ve ürünümüzü ticari olarak kullanılabilir hale getirmeyi umuyoruz, ancak şu anda tüm sürecin ilk aşamalarındayız.”

DNovo, laboratuarda yetiştirilen saç hücreleri üzerinde çalışan tek şirket değil. Başka bir biyoteknoloji şirketi olan Stemson Therapeutics, saç dökülmesine hastanın kendi hücrelerini kullanarak yeni saç kökleri üretmek için yeni bir hücre rejenerasyon teknolojisiyle çare bulmak için 15 milyon dolarlık fon almış durumda.

2006 yılında, Japon araştırmacı Dr. Shinya Yamanaka, her tür insan dokusunu kök hücreye dönüştürmek için bir formül keşfetmişti. Sözde iPSC'ler, keşiflerinden bu yana, birçok modern tedavinin temeli haline geldiler. Stemson Therapeutics de bunlardan biri. Şirket, "de novo saç kökleri üreterek saç dökülmesini tedavi etmek için bir iPSC yaklaşımından yararlanan" ilk şirket olduğunu iddia ediyor. Teknolojisi henüz ticari olarak mevcut değil. Bunların yerine saç isteyen kişiler uzun zamandır dhi saç ekimi, fue saç ekimi yaptırabilmektedir. Siz de fue saç ekimi fiyatları için ilgili klinklerden bir teklif alabilirsiniz.

FUE Saç ekimi nedir?

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu, 'FUE' olarak da bilinir ve saçı eski haline getirmek için gelişmiş prosedürlerden biridir. FUE en popüler saç ekim yöntemidir ve gerçek uzayan tüylerle tamamen doğal bir görünüm sağlar. FUT olarak bilinen geleneksel yöntemde saç ekimi için bir kafa derisi şeridi çıkarılır; daha sonra, bir dikişle birleştirilir. Böylece FUT arkasında uzun ve dar bir yara izi bırakır. Ancak 'Foliküler Ünite Ekstraksiyonu' yönteminde greftler teker teker alındığından dikiş ve yara izi sorunu olmaz.

Editör: TE Bilişim