Diyanetin 117 bin 378 personeli olduğunu ve  4 milyar 368 milyon liralık ödeneğin yüzde 97'sinden fazlasını 7 ayda harcadığını belirten Bulut,  Diyanetin, gelen sorular ve gündemdeki konulara göre fetva verdiğini belirtti. Bulut yazısında, "Eğer erkek,'telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle de eşinden boşanabilirse', dinimize göre kadının iradesinin hiç önemi yok mu? Kadının evlilikte bir güvencesinin olması gerekmez mi?

Evet, yanıt bekliyorum...

Cevap ver ey Diyanet..." ifadelerini kullandı.

Almanya'da satılan çayın Türkiye'den daha ucuz olduğunu kaydeden Bulut bunun nedenlerini sorarak: 

"Bu millet çay da mı içmesin! Eyyy ülkeyi yönetenler cevap verin. Çay da mı haram!? dedi.

Bulut'un yazısının tamamı şöyle:

117 bin 378 personeli olan ve kendisine ayrılan 4 milyar 368 milyon liralık ödeneğin yüzde 97'sinden fazlasını 7 ayda harcayarak, bütçeden aldığı pay ile birçok bakanlığı geride bırakan Diyanet, gelen sorular ve gündemdeki konulara göre fetva veriyor. 

Kimi zaman bu fetvaları kamuoyunda günlerce tartışılıyor. 

Hatırlarsanız "haram parayla alınmış halı ya da yapımında haram kazanç olan camide namaz kılmanın mahzuru olmadığını." savunan Diyanet, "Haram parayla hac olur mu?" sorusuna 'Pek uygun değildir ama hac geçerli olur.' diye cevap vermişti. 

***

Son günlerin en çok tartışılan fetvaları ise günümüz teknolojisine göre boşanma ve şans oyunları oldu. Erkeğin 'telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle de eşinden boşanabileceğini' açıklayan Diyanet, piyango için ise "Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek , ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır." açıklaması yaptı.

***

Anlamadığım için Diyanet İşleri Başkanlığı'na sormak istiyorum. Verdiğiniz fetvalara göre; haram parayla cami yaptırmakta bir mahzur yok ve hac caiz oluyorsa, piyangodan çıkan parayla bu işlerin yapılması da caiz oluyor değil mi?

Öyle ise haram para, helâle mi dönüşüyor?

Haram para iyi işlere harcanınca, aklanmış mı oluyor?

Hukukta kara para aklamak suçu var. Bu örnekte de dolaylı bir aklanma olmuyor mu?

***

Diğer bir sorum  eğer erkek,"telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle de eşinden boşanabilirse", dinimize göre kadının iradesinin hiç önemi yok mu? Kadının evlilikte bir güvencesinin olması gerekmez mi?

Evet, yanıt bekliyorum...

Cevap ver ey Diyanet...

***

ÇAYDA MI HARAM?

Yapılan hizmeti güçlendirmek, ülkeyi geliştirip kalkındırmak için devlet vatandaştan vergi alır. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında yer aldığı üzere her Türk vatandaşı vergi ödemekle yükümlüdür.  

Amenna... 

Ülkemizin petrol, doğalgaz gibi zenginliği olmadığından devletin gelirlerinin yaklaşık %85'i vatandaşlardan alınan vergilerle sağlanıyor. Alınan vergiler ise ürünlerine göre değişiklik gösteriyor. 

Ama bazı ürünlerde, özellikle tütün ve alkole yapılan zamlar diğer ürünlere göre çok daha fazla oluyor. Bu zamları savunanların gerekçesi  "Zaten alkol haram. Alınan verginin çok olması normal." şeklinde. 

Peki, haram üründen toplanan vergiyle ödenen maaşlar, yapılan hizmetler ne olacak diye hiç sormayacağım. Benim sormak istediğim farklı. 

Konu şu; Çaykur'a ait Almanya ve Türkiye'deki çay fiyatları sosyal medyada çok tartışılıyor. 

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara göre Türkiye'de üretilen çay, ihraç edilen Almanya'ya göre daha pahalı. 

Çaykur'un ürettiği aynı çayın 1 kilogramı Almanya'da 2.49 euro (yaklaşık 14 lira) iken, Türkiye'de aynı marka, aynı miktarda çayın fiyatı 25.90 lira. 

Merak ediyorum, hadi alkole yapılan zamları anladık. 

Peki,  toplanması, işlenmesi, depolanması, nakliyesi gibi işleri olmasına rağmen, ülkemizde üretilen bir ürün Almanya'da nasıl yarı fiyatına satılır? 

Bu millet çay da mı içmesin! 

Eyyy ülkeyi yönetenler cevap verin. Çay da mı haram!? 

Editör: TE Bilişim