Ateş, açıklamasında, 2004-2013 Şubat döneminde DenizBank’ın devletin görevlendirmesiyle takas bank yetkisine sahip olduğunu belirterek, altın takas bankasının devletin onay verdiği Altın Borsası’na kayıtlı, uygun belgeyi getiren her üyeye hesap açmakla yükümlü olduğunu söyledi.
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, ABD’de süren Rıza Sarraf davasında bankanın adının geçmesine ilişkin 7. Uluslararası Resort Tutizm Kongresi'nde açıklamalarda bulundu.

2004-2013 Şubat döneminde DenizBank’ın devletin görevlendirmesiyle takas bank yetkisine sahip olduğunu belirten Hakan Ateş, altın takas bankasının devletin onay verdiği Altın Borsası’na kayıtlı, uygun belgeyi getiren her üyeye hesap açmakla yükümlü olduğunu söyledi. Tüm altın hareketlerinin takas banktan geçtiğini kaydeden Ateş, “Bu çerçevede bizim yurt dışı ile bir tane bile döviz işlemimiz yoktur. Önemli olan, paranın bir takım yurt dışı işlemlerle getirilmesi konusunda hiçbir dahli yoktur DenizBank’ın. Takas bank sıfatıyla bizim a kişisinden b kişisine tüm transferleri... Örneğin döviz ise SWIFT ile gider, TL ise EFT ile gider, altın ise altın takas bankası ile gider. Biz de Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi adına 2004-2013 döneminde üstlendik. Bizden önce İş Bankası yapıyordu. Bizden sonra da KuveytTürk yapıyor” dedi.

Hakan Ateş, bu süreçte BDDK’nın da elinin boş durmadığını ve her türlü bilgi ve belgenin teminini sağlayarak, suçlamaların ne olduğunu araştırdığını bildirdi.

Hakan Ateş ayrıca, daha önce ABD yaptırımlarını gözeten kurum olan OFAC ile Rusya yaptırımları sırasında görüştüklerini ve kendilerine istisna tanınması konusunda karar aldırdıklarını ifade etti. Bu nedene OFAC ile teşriki mesailerinin de olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim