Arkadaşlarıyla komşu ülke Karadağ Cumhuriyetine seyahat eden Seyfullah Türksoy, bu seyahat kapsamında Sedat Peker ile görüşmesini şu ifadelerle anlattı:

O gün tesadüfen 8 Mart Dünya Kadınlar günüydü. Yemek yediğimiz restaurantta kutlama programı vardı. Bizim masanın hemen önünde de Karadağlı aileler oturup yemek yiyorlardı. Bir ara Reis, yardımcısını yanına çağırarak kulağına bir şeyler fısıldadı. Sonra öğrendik ki, restorandaki ailelerin rahatsız olmaması için korumalarını oradan uzaklaştırmış. Böylesine de ince ruhludur.
Balkanlar’da çok sevilmesinin bir sebebi de ecdadın izlerini taşıyan o coğrafyaya karşı yüreğinde beslediği sevgi, muhabbet ve vefa duygusudur. Pekçok bölgede ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımların şahidiyim. Yemekli sohbetimiz sırasında Reis’in bu bölgede yaptığı çok önemli bir hizmete daha tanık oldum. Ecdat yadigarı Balkan ülkelerini dolaşırken, dost ve kardeş bir Balkan ülkesindeki ders kitaplarında Osmanlı ve Türkler aleyhinde bazı yanlış ve çirkin bilgiler verildiğini öğrenir ve bundan çok rahatsız olur. Kısa adı UÇK olan ve merkezi Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bulunan Kosova Kurtuluş Ordusu’nun yetkilileriyle görüşerek, ders kitaplarındaki bu yanlışlığın düzeltilmesini ister. Nitekim yetkililer Reis’e duydukları saygı ve güven sebebiyle, Osmanlı ve Türkler aleyhindeki ifadelerin ders kitaplarından çıkarılmasını sağlarlar. Birkaç cümlede anlattığım bu hadise aslında üzerine kitap yazılacak kadar mühim bir konudur.

Editör: TE Bilişim