Odatv yazarı İbrahim Gündüz’un Eğrigöz Dağı'nda siyanür talanı yazısı şu şekilde:

Kütahya’nın köyleri siyanürcü-altıncıların kuşatması altında. Yüzlerce ağaç kesildi, sondajlar başladı. Emet ve Simav çaylarına can veren, bölgenin oksijen ve su kaynağı Eğrigöz Dağı, siyanürlü talancıların saldırısı altında.

Kanadalı siyanürlü altın şirketi El Dorado Gold’un çoğunluk hisselerine sahip olduğu Zenit şirketi, bu kez Kütahya’nın Eğrigöz Dağı’na saldırı başlattı. Simav’a bağlı Örencik ile Tavşanlı’ya bağlı Avcılar köyleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Köylüler çaresiz; topraklarını satmak, tek çözüm olarak dayatılıyor.

EĞRİGÖZ DAĞI’NI PARÇALAMAK İSTİYORLAR

İçinde karaçam, meşe, ardıç, çitlembik, kavak, murt, ıhlamur, kızılçam, pıynar gibi ağaçların bulunduğu ormanlarla kaplı Eğrigöz Dağı, yöre halkının önemli geçim kaynağı. Eğrigöz’ün suyu çok değerli. Köylüler, “bizim su, böbrek taşlarını döker” diyor. Siyanürlü maden açılmak istenen bölgeden yaklaşık 40 köyün içme suyu sağlanıyor. Bölgede hayvancılık yapılıyor; topraklar çok bereketli. Buğday, yulaf, çavdar, nohut, mısır ne ekersen büyüyor. Yaşamlarını köye bağlamış, topraklarına adamış köylüler şimdi çaresiz, “ne yapacağız” diye dertleniyorlar.

Eğrigöz Dağı ayrıca bölgeden geçen Simav ve Emet çaylarını besliyor. Bu iki çay Bursa’ya kadar, Susurluk Ovası’nı ve Mustafa Kemal Paşa’nın bereketli ovalarını sulayarak Karacabey’den Marmara’ya dökülüyor. Yani Eğrigöz Dağı’na açılacak bir siyanürlü maden, sadece Simav’ı ve köylerini değil Bursa’ya kadar yüzlerce köyle birlikte Susurluk ve Mustafa Kemalpaşa ovalarındaki tarım arazilerine de zarar verecek.

Ayrıca Örencik köyü yakınındaki tescilli İnçal Doğa Mağarası da maden sahası içinde yer alıyor. 10 milyon yıllık olduğu belirtilen, Damla taşlarıyla dikkat çeken mağaralarda, milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitler ile insan ve hayvan kemikleri bulunuyor.

ACELE KAMULAŞTIRMA

Avcılar ve Örencik köylüleri başta siyanürlü madene karşı çıktı, mücadele etti. Ancak devletin kurumları şirketlerin “destek ofisi” gibi çalışınca köylüler sahipsiz ve çaresiz kaldı. Önce dönümüne 16 bin TL vererek köylülerin topraklarını satın aldılar. Birçok köylü satmadı, hatta madene karşı dava bile açtılar. Daha sonra, “kamulaştıracağız” tehdidi geldi. Köylüler korkutuldu. Bir kısım köylü de bunun üzerine topraklarını şirkete satmak zorunda kaldı. Ama yine de topraklarından vaz geçmeyen köylüler vardı. Son olarak 28 Ekim’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Örencik ve Avcılar köylerine ait topraklar için “acele kamulaştırma kararı” çıkarıldı. Yani hükümet, topraklarını satmayan köylülerin topraklarını şirket adına el koydu.

ORMANLAR KESİLDİ, SONDAJLAR BAŞLADI

Köylülerin karşı çıkmasına rağmen Eğrigöz Dağı’nda ormanlar kesildi, sondajlar başladı. Madenin ruhsat alanı 21 bin 850 dönüm. İlk etapta 6 bin 680 dönümlük alanda çalışmalara başlayacak. Binlerce ağaç kesilecek, binlerce ton dinamit patlatılacak, binlerce ton siyanür, sülfürik asit kullanılarak bölge yaşanmaz hale getirilecek.

MUHTAR BAYRASI: BAŞTA BİZ DE KARŞIYDIK

Örencik köyü muhtarı Mustafa Baysarı, başlangıçta bütün köylülerin madene karşı olduğunu belirterek, “Ama hemen yanımızdaki Avcılar köyündekiler tarlalarını sattı. Bunun üzerine bizim köylüler de tarlasını sattı. Ama hala satmayanlar vardı. Sonra da kamulaştırma geldi” diye konuştu. Muhtar Baysarı, “Baştan hiçbirimiz istemiyorduk. Tarlanın dönümüne 16 bin TL ödeyince millete cazip geldi. Arazinin yüzde 80’i gitti. Geri kalanı için de Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma çıkardılar. Yani satmayanların arsasına da devlet el koyuyor. Biz kendimiz de bilmiyoruz ne olacağız. Bizim buranın suyu, havası, toprakları çok güzeldir. Hayvancılık yapılıyor” diye konuştu.

KIZIL TAVŞAN

Bugün Eğrigöz dağını yağmalamak isteyen Zenit Madencilik aslında Eldorado Gold’un bir yan kuruluşu. Daha doğrusu Zenit’teki çoğunluk hisseleri El Dorado’nun elinde. Hani şu Uşak’da Kışladağ ve İzmir’de Efem Çukuru siyanürlü madenlerini işleten şirket. Hani Samsun’un Şahin Dağlarını, Erbaa ve Niksar’ın yaylalarını yağmalamak isteyen şirket.

Şirket bölgede “Tavşan” adını verdiği projeden her yıl yaklaşık bir ton ham altın çıkarmayı planlıyor. El Dorado ve ortakları Balıkesir-Sındırgı’daki siyanürlü madene “Kızıltepe”, Kütahya Simav-Örencik’teki siyanürlü maden projesine de “Tavşan” adını vermişler. Bu iki projeye, “Kızıl Tavşan Altını” (Red Rabbit Gold) adı verilmiş. İki proje arasında 75 km var.

KOMİSYONDA SÖZ VERMİŞTİ

İşte Simav’ın köylerine bu şekilde göz diken El Dorado’nun Müdürü Mehmet Yılmaz, Meclis İklim Değişikliği Komisyonu’na gelip milletvekillerinin gözlerinin içine baka baka, “Vahşi madenciliğe karşı savaş açma” sözü vermişti. Komisyon Başkanı AKP’li Veysel Eroğlu da ondan, “çevreci madencilik” sözü istemişti.

Editör: TE Bilişim