İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Eminönü Alibeyköy tramvay hattı inşaatında çalışmalara devam ediyor. Tramvay hattında rayların yerleştirilmesi işlemine başlandı. Bazı kısımda rayların yerleştirme işlemi biterken, diğer bölümlerde raylar beton dökülen bloklara yerleştirilmeye devam ediyor. Tramvay hattı inşaatında gelinen son durum havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde tramvay yolu güzergahının yolunun tamamen belli olduğu gözüküyor. İşçilerin ise yeni yerleştirilen rayların kontrollerini yaptığını ve yeni gelen rayları hattın belirlenen kısımlarına yerleştiriyor. Tramvay yolunun bazı kısımlarda kazıklar çakılarak Haliç’te denizin üzerinde seyretmesi planlanıyor. Yeşil, mavi ve tarih ile iç içe olan tramvay hattında 14 adet 60 metre uzunluğunda istasyon yer alacak. Eminönü’nden Alibeyköy Cep Otogarı arasında seyahat süresi 35 dakika olacak. Günlük 114 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye sahip hatta 30 araç çalışacak.

Güzergah boyunca tamamen katenersiz olan tramvay araçları enerjisini, iki ray arasına gömülü bir sistemden alacak. Görüntü kirliliği oluşturan katener enerji direkleri ve buna bağlı havai hat enerji kabloları kullanılmayacak. Tramvay hattı belirlenirken proje aşamasında güzergah üzerindeki tarihi yapılar dikkate alındı. İnşaat sürecinde çevrede Tarihi yapılara sensörler yerleştirilerek titreşim ölçümleri gerçekleştiriliyor.

HANGİ İSTASYONLAR OLACAK?

Eminönü otobüs durakları alanından Eminönü İstasyonu ile başlayan güzergah, Küçükpazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp-Teleferik, Eyüp Devlet Hastanesi, Silahtarağa İstasyonu ile Sakarya Mahallesi İstasyonuna Haliç kıyısından geçerek, Alibeyköy Merkez, Alibeyköy Metro İstasyonu ile devam edip ve Alibeyköy Cep Otogarı İstasyonunda son bulacak.

ENTEGRASYONUN OLACAĞI İSTASYONLAR

Planlanan hatlarla entegrasyon sağlanacak. Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı (T1) Eminönü İstasyonu ve Şehir Hatları Eminönü vapur iskeleleri ile Eminönü İstasyonu’nda, Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı (M2) ile Küçükpazar İstasyonu’nda, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs Hattı ile Ayvansaray İstasyonu’nda, Eyüp-Pierre Loti-Miniatürk Teleferik Hattı (TF2) ile Eyüp-Teleferik İstasyonu’nda, Planlanan Bayrampaşa-Eyüp Tramvay Hattı ile Feshane İstasyonu’nda, Planlanan Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme Metro Hattı ile Silahtarağa İstasyonu’nda, Planlanan Eyüp-Yeşilpınar Teleferik Hattı ile Sakarya Mahallesi İstasyonu’nda, Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı (M7) ile Alibeyköy Metro İstasyonu’nda, Seyrantepe-Alibeyköy Metro Hattı ile Alibeyköy Cep Otogarı İstasyonu’nda entegre olacak.

Kaynak: iha