Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fitre tutarı bu yıl kişi başı 19 lira olarak belirlendi. Bu doğrultuda fitresini vermek isteyen vatandaşların bayramı beklemelerine gerek olmadığını ifade eden Tokat Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, Peygamber Efendimizin de bu yönde bir tavsiyesi olduğunu hatırlatarak, dileyen vatandaşların Ramazan ayı içerisinde de fitrelerini ödeyebileceklerini söyledi. Bilgili, "Fitre, bayram sabahı bedenimizin bir zekatı olarak üzerimize vacip olur. Dolayısıyla bayram sabahına erişmiş olmanın bir göstergesi olan fitreyi veririz. Ama bu fitreyi bayramdan önceki günde fakirin ihtiyaçlarını karşılaması bakımından, Ramazan’daki ya da bayramdaki ihtiyaçlarını karşılaması bakımından peşin olarak Ramazan içerisinde vermekte de bir sakınca yoktur. Hatta Peygamberimizin de bu yönde bir tavsiyesi vardır. Fitremizin bu yıl asgari miktarı Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından 19 lira olarak belirlendi. Üzeri verilebilir ama asgarisi 19 liradır" dedi.

Bazı vatandaşlar tavsiye edildiği gibi fitresini peşin olarak vermeyi düşündüğünü belirtirken, bazı vatandaşlar da adet gereği bayramdan birkaç gün önce vermeyi planladığını söyledi.

Fitre nedir:  “Fıtr” kelimesi sözlükte "orucu açmak", aynı kökten fıtrat kelimesi ise "yaratılış" anlamına gelir. “Fıtır sadakası”, Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yapılan bir yardımdır. 

Fitre kimlere verilir? : Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fitre fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

Oruç Fidyesi nedir : Fidye bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır.

Oruç fidyesi için parası olmayan ne yapar : Fidye vermek durumunda olan ancak maddi gücü bulunmayan kişiler ise Allah'tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta veya yaşlılar kısa günlerde oruç tutarak kaza edebilirler.

Fitre ve fidyeler ne zaman verilir? : Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir.

Oruç fidyesi kimlere verilemez: Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Kaynak: iha