Kan şekeri seviyeleri, kanınızda ne kadar glikoz olduğunun ölçüldüğü bir sisteme bağlı olarak belirlenir. Hiperglisemi ise kişinin kan şekeri seviyesinin çok fazla düştüğü hipoglisemiden oldukça farklıdır. Kan şekeri seviyeleri çok yükseldiğinde veya uzun süre yüksek kaldığında hayati tehlikeleri mevcuttur.

Glisemik indeks (GI), karbonhidrat içeren gıdalar için bir derecelendirme sistemidir. Her yiyeceğin kendi başına glikoz seviyesini ne kadar hızlı etkilediğini tespit eder.

Kepekli gıdalar, meyve ve sebzeler, baklagiller gibi bazı düşük glisemik indekse sahip gıdalar, sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak vazgeçilmez sağlıklı besinler arasında yer alır.

Fakat İngiltere'nin Ulusal Sağlık Servisi; gıdaların ve gıda kombinasyonlarının sağlıklı olup olmadığına karar vermek için glisemik indeksi tek başına değerlendirmek yanıltıcı olabileceğini belirtti.

Uzmanlar, genellikle tip 1 diyabet hastası kişilere verilen diyet tavsiyesinin diyabeti olmayan kişilerden çok da farklı olmadığını, fakat göz önünde bulundurulması gereken ana konunun; gıdaların kan şekeri seviyesini ne kadar keskin şekilde etkileyebileceği olduğu üzerinde duruyorlar.

Bu besinlerden biri olan karabiber; kan şekeri seviyelerini etkileyebilecek baharatlar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalardan biri; karabiber takviyesi alan 86 kilolu üzerindeki etkisini çarpıcı şekilde ortaya koydu. Çalışmanın sonunda, sekiz hafta boyunca insülin duyarlılıklarında önemli gelişmeler olduğunu buldu.

Başka bir çalışmada ise farelere tüketmeleri için karabiber özü verildi. Araştırmacılar, kontrol grubundaki farelere kıyasla, karabiber özü tüketen farelerin glikoz tükettikten sonra kan şekeri seviyelerinde daha az artış olduğunu tespit etti.

Kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilecek bir dizi başka yiyecek ve ayrıca diyetinizi kolaylaştıracak yiyecekler bulunuyor.

Ulusal Sağlık Servisi, diyabetli kişilerde hiperglisemi semptomlarının birkaç gün veya hafta içinde yavaş yavaş gelişme eğiliminde olduğunu, ancak bazı durumlarda kan şekeri seviyesi çok yükselene kadar hiçbir semptom ortaya çıkmayabileceğini belirtiyor.

Diyabetli kişilerde, hiperglisemi, stres, sıklıkla hasta olma veya yeterince egzersiz yapmama veya çok fazla yemek yeme ile tetiklenebilir.

Bazı durumlarda diyabetin, özellikle de tip 2 diyabetin erken belirtilerinin hemen göze çarpmayan ve fark edilmesi zor olan bir sürece sahip olduğu biliniyor. Uzmanlar; olası diyabet semptomlarının anlaşılmasının erken teşhis ve tedaviyi kolaylaştırarak sorunları önlemeye ve ömür boyu daha iyi bir sağlığa sahip olmaya yardımcı olmayı kolaylaştırıyor.

Aşırı susama ve artan idrara çıkma sıklığı, en yaygın diyabet belirtileri arasında yer alıyor. Ayrıca diyabetiniz olduğunda kanınızda fazla glikoz birikir ve böbreklerinizi bu fazla glikozu atabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalarak çok sıklıkla idrara çıkmanıza neden olur. Bu da sizi sonunda daha fazla susamış hissetmenizin ana sebebi haline gelir.

Editör: TE Bilişim