Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 2022’nin ilk günlerindeki yağışlı ve soğuk havanın, Salı günü itibariyle yurdu terk edeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Ankara ve 7 ile uyarıda bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

*Salı batı kesimlerden başlayarak, zamanla yurt genelinde sıcaklıkların hissedilir derecede artacağı ve hafta boyunca mevsim normallerinin 4 ila 10 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.

*Bazı merkezlerimizde önümüzdeki hafta boyunca beklenen en yüksek hava sıcaklıkları Ankara 14, Bartın 23, Bolu 13, Çankırı 13, Düzce 19, Karabük 18, Kırıkkale 14, Zonguldak 19 derecedir.

*Artan sıcaklıklarla birlikte, mevcut kar örtüsünde meydana gelebilecek hızlı erime sebebiyle sel, su baskını, heyelan ve çığ oluşma riskinin arttığı değerlendirilmektedir.

MARMARA DA ISINIYOR

Öte yandan Meteoroloji, Marmara Bölgesi’nde de sıcaklıkların hafta boyunca mevsim normallerinin üzerinde olacağını belirtti.

Buna göre; hafta boyunca beklenen en yüksek hava sıcaklığının İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da 17, Kocaeli ile Sakarya’da 21, Yalova’da ise 19 derece olacağı bildirildi.

ÇIĞ VE HEYELAN UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre Rize ve Artvin’in iç kesimlerinin, yarın (Salı) Batı ve Orta Karadeniz Kıyıları, Doğu Karadeniz Bölümü ve Doğu Anadolu’nun kuzey kesimleri ile Hatay ve Osmaniye çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Osmaniye çevrelerinde yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu Bölgesinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis bekleniyor.

Sıcaklıkların yurt genelinde artmaya devam ederek mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Rüzgarın genellikle güney ve güneybatı, Doğu Akdeniz’de kuzeyli yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette, Doğu Anadolu’nun doğusunda güneybatı yönlerden yer yer kuvvetli (30-60 km/sa) esmesi bekleniyor.

KAR ERİMESİ VE ÇIĞ RİSKİ

Salı batı kesimlerden başlayarak, zamanla yurt genelinde sıcaklıkların hissedilir derecede artması ve hafta boyunca mevsim normallerinin 4 ila 10 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Artan sıcaklıklarla birlikte, mevcut kar örtüsünde meydana gelebilecek hızlı erime sebebiyle sel, su baskını, heyelan ve çığ oluşma riskinin arttığı değerlendirildi.

ANKARA VALİLİĞİ UYARDI

Ankara Valiliği, son zamanlarda hava sıcaklığının artacağını ve mevcut kar örtüsünde hızlı erime yaşanmasının beklendiğini ifade ederek vatandaşları uyardı. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre, 4 Ocak Salı gününden itibaren il genelinde hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artarak hafta boyunca mevsim normallerinin 4 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir.

* Artan sıcaklıklarla birlikte, mevcut kar örtüsünde meydana gelebilecek hızlı erime sebebiyle sel, su baskını, heyelan ve çığ oluşma riskinin arttığı değerlendirilmekte olup yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Editör: TE Bilişim