Aylardır çalışması yapılan İYİ parti nihayet kuruldu. İsmiyle müsemma bir parti olmasını dilerim.

Parti kurulur kurulmaz spekülasyonlar da başladı. Alkışlayanı da eleştireni de saygıyla karşılamak gerekir.

Ancak, bunların bazıları -rakip bir partiye tahammül edememekten-kaynaklanan eleştiriler. AKP'nin on beş yıl boyunca -sağda- hiç bir rakibi olmadı. Seçimlere rakipsiz girdi,rakipsiz çıktı. On beş yıl sonunda, rakip gibi görülenlerin aslında rakip değil,yoldaş oldukları anlaşıldı.

Sistem, uzun zamandır tek parti rejiminden -tek adam- rejimine doğru evriliyor.

Başta anayasa olmak üzere hukuk rafa kalkmış durumda. Bütün kurumların içi boşaltılarak tüm yetkiler bir kişide toplandı. Devlet yasa ve kurumlarla vardır,bu kurumların içi boşaltıldığında devlet de çöker,siyaset de. Onun için her yeni parti bir umuttur.Oy vermekten daha önemli olan  siyasetin çeşitlenmesi,iktidarın frenlenmesi ve dengelenmesidir.

KURUCULAR

Kurucularla ilgili çeşitli eleştiriler yapılıyor. Bunların bazıları yıpratma amaçlı, tamamen planlı eleştiriler. Diğer bazıları ise belli hassasiyetlerden kaynaklanan eleştiriler. Mesela rahmetli Yazıcıoğlunun şahadetinden dolayı sn. Ali Lapanta ile ilgili eleştirileri var. Bu iddialara  bence sn. Lapanta cevap vererek kuşkuları gidermeli.

İYİ PARTİ NE YAPAR

Bazıları taktiksel olarak hafife alsa da İYİ parti  doğru bir siyasetle bütün dengeleri değiştirebilir. Açıklamanın yapıldığı salonun önünde toplanan kalabalık bunun göstergesiydi. İYİ parti umut vermiyorsa bu korku niye?

Doğru siyaset,toplumsal eğilimleri iyi tespit ederek buna göre siyaset oluşturmaktır. İktidara yakın kaynaklar bile 2019'a ulaşmanın çok zor olduğunu söylüyorlar. Dolar dört bin TL sınırına dayandı. Akaryakıta her gün zam yapılıyor. Gerçek enflasyon yüzde 40'ın üzerinde.  Piyasanın buna uzun süre dayanması mümkün değil. İYİ partinin önünde hem fırsatlar hem de zorluklar var. Ekonomik sıkıntılardan dolayı ikna olmaya hazır bir kitle var,bu İYİ partinin kolaylığı, ekonomiyi nasıl düzelteceği de işin zor tarafı.

FETÖ

Akşener,konuşmasında FETÖ'ye geniş yer ayırdı. Her türlü yasa dışılıkla mücadele edeceğini söyledi. İktidar uzun zamandır muarızlarını FETÖ ile korkutarak etkisizleştiriyor.Muhalifseniz aynı zamanda FETÖ şüphelisisinizdir.

Elbette her türlü yasa dışı oluşumla amansız bir şekilde mücadele edilmeli. Ancak bu yapılırken iktidarın  oyununa da gelinmemeli.OHAL ve mevcut baskı politikaları FETÖ üzerinden meşrulaştırılıyor. FETÖ ne kadar çok konuşulursa iktidarın otoriterleşme planı o kadar kolaylaşıyor. FETÖ'nün demokrasiden,hukuktan uzaklaşmanın gerekçesi yapılmasına müsaade edilmemeli. FETÖ kompleksi ile hareket iktidarın işine gelir. Komplekse gerek yok,bu ülkede 13 yıl kimin FETÖ ile iş tuttuğu  bellidir.Ayrıca kim olursa olsun suçlu masum ayırımı yapılmalı,dindarlık mülahazasıyla bu yapıya gidenlerle, baştan beri devleti ele geçirmek için gidenler tefrik edilmelidir.

GÖKÇEK

Gökçek,davamız İslam davası, bu davada koltuk hesabı olmaz demiş. Böyle diyerek kendini tatmin ettiği belli olsa da -İslam'ın- böyle ulu orta kullanılması insanı rahatsız ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzlukları bu dönem yaşandı. Türkiye ganimet malı gibi talan edildi. Yeşil alanlar,parklar imara açılarak şehirler mahpushaneye çevrildi.Bir Müslüman'ın ne kadar yapmayacağı iş varsa bu dönem yapıldı.Bir de bütün bu yanlışları İslam diye takdim etmek İslam'a en büyük kötülüktür. Allah'ın yasakladığı yol ve yöntemlerle Allah davasına hizmet edilmez.Ne halt yiyorsanız yiyin ama yüce dinimizi kirli işlerinize karıştırmayın.

İBADİ İLE GÖRÜŞME

Bir kaç ay önce  CB Erdoğan İbadi'ye söylemediğini bırakmamış,sen benim karatımda değilsin demişti. Dün aynı İbadi ile Ankara'da bir araya geldi ve değerli dostum,kardeşim İbadi diye hitap etti. Hangisi doğruydu,elbette ki son hitap şekli.

Diplomasi aşağılayıcı,tahkir edici bir dili kaldırmaz. Dün hasım olduğunuz bir devletle yarın dost olabilirsiniz. Ortak çıkarlar sizi birlikte hareket etmeye zorlayabilir. Bunu düşünmezseniz  söylediklerinizi günün birinde yutmak zorunda kalırsınız. Batı ile yaşanan çelişki ve gerilimlerin bir kısmı da bu dille ilgilidir.Umarım bu olay daha yumuşak ve yapıcı bir diplomasi dilinin kullanılmasına neden olur.