Jeoloji mühendisi Mustafa Cihad Kıymaz uyardı. Açıklamalarına göre Erkenek, Gölbaşı, Pazarcık depreme hazırlıklı olmalarını söyledi.

Kıymaz’ın açıklamaları şöyle;

"ERKENEK, GÖLBAŞI, PAZARCIK DEPREME HAZIR OLSUN"

Son zamanlarda ülkemizde gerçekleşen depremlerle ilgili açıklama yapan jeoloji mühendisi Mustafa Cihad Kıymaz depremlerle yaşamaya alışkın ama depremi karşılamaya hazır halde olmamız gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu ve doğal afetlerin artık hayatın bir parçası olduğunu söyleyerek depremlerle ilgili " Yakın zamanda Elazığ'da, Malatya'da ve ülkenin bir çok yerinde sık sık depremler oldu, Çelikhan- Gölbaşı ve Türkoğlu- Maraş hattında uzun süredir herhangi bir sismik aktivite gözlemlenmedi. Fakat bu hatların çevresinde olan depremler bu fay hattını tetikleyebilir ve gelecek yıllarda bu bölgelerde depremler olma ihtimali çok yüksektir" dedi.

Olası depreme hazırlıklı olmak gerektiğinin altını çizen Kıymaz şunları söyledi ‘Son yıllarda Doğu Anadolu bölgesinde olan depremlerin sistemi kuzeydoğu- güneybatı doğrultusunda yaklaşık 600 km uzunluğa sahip ve Yine son derece aktif olan Doğu Anadolu fay sistemleri olup bu Kuzey Anadolu fay sistemi ile Karlıova’da birleşirler. Karlıova'da başlayan fay sistemi, güney batıya doğru sırasıyla Bingöl, Elazığ doğusu, Hazar gölü, Sivrice, Pütürge, Çelikhan, Gölbaşı, Sürgü, Kahraman Maraş kuzeyi, Türkoğlu’nu geçerek oradan iki kola ayrılır. Bir kol Adana Yumurtalık diğer kol Amanoslar güneyinden geçerek Ölüdeniz fay sistemi ile birleşirler.

"ERKENEK, GÖLBAŞI, PAZARCIK DEPREME HAZIR OLSUN"

Bu fay sistemi tek bir faydan değil birçok fay parçalarından oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla ve farklı uzunluklarda kuzeydoğudan güneybatıya doğru Karlıova-Bingöl fayı, Palu-Hazar fayı, Hazar-Sincik fayı, Çelikhan-Gölbaşı fayı, Gölbaşı-Türkoğlu fay, Türkoğlu-Antakya faylarıdır. Bu fayların son meydana gelen depremlerle Karlıova parçası, Sivrice parçası ve son olarak Malatya Pütürge kısmı kırılmış olup, güneybatıya doğru bölümünde yer alan Çelikhan-Gölbaşı ve Türkoğlu-Maraş bölümünde uzun süredir herhangi bir sismik aktivite gözlenmemiştir. Bu nedenle bu bölümde gelecek yıllarda depremler meydana gelme olasılığı çok yüksektir

Yakın zamanda bölgenin birçok yerinde küçük ve orta şiddetli kısa süreli sarsıntılar meydana geldi, bu bölgedeki hareketlilik fayın kırılma riskini öne alabilir, her an deprem olacakmış gibi kendimizi ayarlamamız lazım, bu bölgede sert bir sarsıntı söz konusu bu açık seçik belli o zaman bu bahse konu yerleşim bölgesinde, birimlerinde yani Karlıova’dan başlayıp Pütürge sürgü Erkenek, Gölbaşı, Pazarcık Türkoğlu güzergâhında belediyeler çok katlı yapılara risk oluşturacak inşaatlara izin vermeyerek tedbirli davranmalılar.

CORONA’DA MASKE TAKMAYANLA, DEPREM RİSKİNİ UMURSAMAYANLARI AKIBETİ AYNI

Şunu açıkça söylüyorum ERKENEK, GÖLBAŞI, PAZARCIK DEPREME HAZIR OLSUN, Pazarcık ilçemizde ana yolda 7-8 katlı evler inşaatlar görüyorum ve üzülüyorum endişeleniyorum. Yapılan binaların zemininin sağlamlığının yanı sıra inşaatta kullanılan malzemelerin kesinlikle büyük deprem olacakmış gibi itinayla seçilmesi ve yapımı gerekiyor.

Coronada maske takmayıp umursamaz davrananlarla, bu il ve ilçelerde deprem uyarısını ciddiye almayanları aynı akıbet bekliyor.

Bu depremin olacağı bilinciyle zemin etütleri dikkatli yapılmalı, olur olmaz yerlere bölgelere rasgele imar izni, çok katlı yapı izinleri verilmemelidir, izin verilen bölgelerde ise inşaat sıkı denetlenmeli yönetmeliklere uygunluğu sıkı takip edilmelidir’ dedi.

Editör: TE Bilişim