Katliamın üzerinden 59 yıl geçmesine rağmen, Türkmenlerin acısı hala tazeliğini korurken, Irak’ın çeşitli bölgelerinde anma törenleri düzenledi. Erbil’de Irak Türkmen Cephesi Merkezinde düzenlenen törene Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Türkmen Milletvekili Aydın Maaruf, şehit aileleri, Irak Kürt Yönetim Bölgesi temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından şehitler için dua okundu.

"BU TARİH TÜRKMEN VE BİZLERİN HAFIZASINDA KARA BİR LEKE OLARAK KALDI"

59 sene önce 14 Temmuz 1959’da Türkmen kenti Kerkük’te Türkmenlerin bir katliama maruz kaldığını ifade eden Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, "Bu katliamda şehit olan Türkmen kardeşlerimizi andık. Bu tarih Türkmen ve bizlerin hafızasında kara bir leke olarak kaldı. Türkmen kardeşlerimiz Irak’ın asli unsurudur. Irak’ın birlik ve beraberliğinin bir sigortasıdır. Maalesef geçmişten bu yana Türkmen kardeşlerimizin birçok baskıya maruz kaldığını biliyoruz. Yakın geçmişe bakarsak, Kerkük’te yaşanmakta olan suikastlar serisi hepimizin takip ettiği bir husus. Son bir yıl içinde 20’yi aşkın Türkmen kardeşimiz şehit edildi. Biz bu suikastları düzenleyenlerin ve arkalarındaki karanlık güçlerin bulunarak hesap vermelerini talep ediyoruz. Bu talebimizin takipçisiyiz. Hayatını kaybeden bütün Türkmen kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

"BU KATLİAMIN ETKİSİ HALA DEVAM EDİYOR"

Türkmen Milletvekili Aydın Maaruf ise, "Bu katliamın etkisi hala devam ediyor. Hedefimiz tüm insanlara bu katliamı göstermek. Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık. Şehitlerimizin kanı ile mücadelesi ile Irak’ta yaşayan Türkmenler ayakta durdular. Son dönemde yaşanan bu süreç içinde ne yazık ki, Türkmenlere haksız yere siyasi, diplomatik baskılar devam ediyor. Irak’ta Türkmenler varlığı önemlidir. Irak’ın yeni oluşumunda Türkmenlerin hakları gasp edildi. Biz Türkmenler siyasi mücadelemize devam edeceğiz. Şehit unutmak, toplumu unutmak anlamına gelir. Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Türk dünyası için, Türkmenler için şehit olan herkese Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum" diye konuştu.

Kaynak: iha