Kısa bir süre önce Güney Afrika sahillerinden Antalya Akvaryuma getirilen kum kaplanı köpekbalıklarının beslenme saatleri ziyaretçi akınına uğruyor.

Çene yapısı ve dişlerinden dolayı dünyanın en tehlikeli köpekbalıklarından biri sayılan ve eğitimli balık adamların bile yanına yaklaşamayıp uzun çelik çubuklar kullanarak beslediği kum kaplanı köpekbalıkları, iki günde bir besleniyor. Her öğünde 5 kilogram uskumru ve kalamar yiyen kum kaplanı köpekbalıkları zaman zaman vitaminlerle de takviye ediliyor. Aynı anda sadece 50 ziyaretçinin izleyebildiği beslenme saati için yerli ve yabancı turistler akvaryum ziyaret saatlerini beslenme saatine göre yapıyor.

250 tür ve 10 binin üzerinde deniz canlısının bulunduğu akvaryumda 200’ün üzerinde irili ufaklı köpekbalığı bulunuyor. Profesyonel dalgıçlar tarafından her gün saat 12.00-12.30 arası, elle beslenen balıklar arasındaki kum kaplanı köpekbalıklarının ise beslenmesi tam bir şölene dönüşüyor. Köpekbalıklarının, balık adamlar tarafından elle beslenmesi ise ziyaretçiler tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor. Köpekbalıklarının yemek saatinde alanları dolduran yerli-yabancı ziyaretçiler, çektikleri görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşarak, keyifli zaman geçiriyorlar.

KUM KAPLANI KÖPEKBALIĞINA YOĞUN İLGİ

Akvaryumun her yıl ortalama 1 milyona yakın ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını dile getiren Akvaryum Genel Müdür Yardımcısı İsmail Arık, ziyaretçiler tarafından en çok ilgi çeken canlıların, köpekbalıkları olduğunu söyledi. Arık, “Akvaryumda 200’ün üzerine köpekbalığımız var. Ayrı türden köpekbalıkları olsa bile, en ilgi çekicilerinden biri Kum kaplanı köpekbalığı” dedi.

“TÜM MİSAFİRLER İLGİYLE İZLİYORLAR”

Kum kaplanı köpekbalığı türünün, çene yapısı ve dişlerinden dolayı dünyanın en tehlikeli köpekbalıklarından biri olduğunu kaydeden Arık, 2 kum kaplanı köpekbalığını bayramdan önce akvaryuma koymaktan mutlu olduklarını ifade etti. Köpekbalığının Güney Afrika sahilinde temin edildiğini vurgulayan Arık, şu ifadeleri kullandı:

“6 ay önce başlayan bir projeydi. Güney Afrika sahillerinden temin edilen kum kaplanı köpekbalıklarımız, Hollanda’ya gönderildi. Hollanda’daki firmamızla yapılan anlaşmalarla üç günlük tur seyahatiyle Antalya’ya geldiler. Çok ilgi çekiyorlar. Tüm misafirler ilgiyle izliyorlar.”

“NİSPETEN RAHATTIK, ŞİMDİ ÖYLE DEĞİLİZ”

Diğer köpekbalığı türlerini beslerken sorun yaşamadıklarının altını çizen Arık, “Bugüne kadar nispeten rahattık, şimdi öyle değiliz. Kum kaplanı köpekbalığı yırtıcı ve tehlikeli. Dalgıçların yanında bulunan yardımcılar eşliğinde uzun çelik çubuklarla besleniyorlar” diye konuştu.

KÖPEKBALIKLARINI BESLEME NOKTASI DEĞİŞECEK

Antalya Akvaryumu’nun artık çok daha heyecanlı bir alana geldiğine dikkat çeken Akvaryum Genel Müdür Yardımcısı İsmail Arık, “Köpekbalığı besleme saatinde çok enteresan anlar yaşıyoruz. İzleme de ise 50-60 misafirimizden fazlası izleyemiyor. Bununla ilgili düzenlemeler yapacağız. Daha geniş alanlarla besleme alanlarını değiştirerek, çözümler üretmeye çalışacağız. Şu anki besleme yaptığımız alan mağara akvaryum alanı, bizim ilgi çeken noktalarımızdan biri” şeklinde konuştu.

(Ferah Vanlı/İHA)
Kaynak: iha