Araba lastiklerinin yanı sıra plastik çöpler ile orman atıklarının yakılarak enerjiye dönüştürülmesine ve ‘yenilenebilir enerji’ denmesine tepki gösteren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekci açıklama yaptı. Kürekci, “Bu durumun yasallaşması, sadece Kocaeli, Düzce ve Erzincan’daki ömrünü tamamlamış lastikleri (ÖTL) yakıt olarak kullanan tesislere yenilerinin eklenmesiyle kalmayacak, ülke bütünü için tam bir ekolojik yıkıma neden olacaktır” dedi.

Elektrik Piyasası Kanunu son 7 yılda 9 kez, Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun ise son 15 yılda 5 kez değiştirildiğini hatırlatan Kürekci, “Komisyon çalışmalarında; hangi değişikliğin ne işe yaradığı, canlı yaşamına ve çevresel etkilerinin neler olduğu yeterince değerlendirilmemiştir. Gerçekten yeterince değerlendirme yapılmış olsaydı, en azından 2016 yılında yapılan düzenlemeyle lastikten elektrik üretimini yenilenebilir sayılması gibi bir ayıba ek olarak şehir çöplerinin, orman atıklarının yakılması, yasallaştırılmak istenmezdi” ifadelerini kullandı.

GERİ KAZANIM MEVZUATI HAZIRLANMALI

Kürekci sözlerini şöyle sürdürdü: “İhtiyaç olan, gerçek anlamda bir atık yönetimi ile yine ömrünü tamamlamış lastik ve orman atıklarını da içeren kapsamlı bir geri kazanım mevzuatlarının hazırlanmasıdır. Amaç, atıkları ekosistemlerine dönüştürmek ve geri kazanmak olmalıdır. Aksi durum; kapital sahiplerine yeni rant alanlarının açılmasının hedeflendiğini ayan beyan ortaya koymak anlamına gelmektedir. Diğer yandan, ‘orman atıkları’ tanımının yasa tasarısı içerisinde aynı kapsamda değerlendirilmesi, orman vasfını koruyan alanların talan edilmesine zemin oluşturacağı endişesini beraberinde getirecektir.”

KANUN TEKLİFİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

350 Ankara grubu da Kuğulu Park’ta bir araya gelerek teklifin geri çekilmesi için çağrı yaptı. Elektrik Piyasası Kanunu’na göre 2016 yılından beri araç lastiklerinin yakıldığını ve adına yenilenebilir enerji dendiği hatırlatılan açıklamada, “Şimdi araba lastiğine, plastik çöpler, orman atıkları da ekleniyor. Petrol türevi olan plastikler ve araba lastikleri yakılamaz. Salı günü görüşülecek teklif derhal geri çekilmelidir” dendi.

Editör: TE Bilişim