Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında “Liman Tek Pencere Sistemi” protokolü imzalandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Konferans Salonunda düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve çok sayıda Bakanlık personeli katıldı. Törende konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, yakın zamanda Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için başta vize olmak üzere birçok kolaylık sağladıklarını belirterek, bugün itibariyle 5 bin 740 teknenin Türk bayrağına geçiş yaptığını bildirdi.

Liman Tek Pencere Sistemi’nin önemli bir uygulama olduğunu vurgulayan Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmanın tamamlanmasıyla, Tek Pencere Sistemi’nin 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren Tekirdağ, Mersin, ve Aliağa bölgelerinde pilot uygulama ile hayata geçirileceğini ve bir aylık sürenin ardından olası eksikliklerinde giderilerek 1 Temmuz 2018 Kabotaj Bayramında ülke çapında hizmete sunulacağını söyledi. Benzer bir çalışmanın da limanlara gelen yatlar için düzenlendiğini kaydeden Arslan, Seyir İzin Belgesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile çalışma yapılacağını ve sektöre bir kolaylık getireceklerini ifade etti.

"REFORM NİTELİĞİNDE OLAN TEK KART UYGULAMASINI BAŞLATACAĞIZ"

Arslan, “Yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen Liman Tek Pencere Sistemi, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından, deniz ticaretinin kolaylaştırılması konvansiyonu ile belirlenmiş standartlarda ve AB tarafından uygulanan direktiflerle de uyumlu olacaktır. Liman Tek Pencere Sistemi ile limanlarımıza gelen gemilere ait tüm bildirimler tek bir sistem üzerinden elektronik olarak yapılacak. Kurumlarca ihtiyaç duyulan bilgilerin bu sistem üzerinden alınması ile işlemler kolaylaşacak, etkin bir denetim mekanizmasıyla şeffaflık sağlanmış olacak ve bu sayede sektörün maliyetinin azaltılması, uluslararası rekabet gücünün arttırılması sağlanmış olacak. Şimdi sıra tek kart sisteminde. Limanlara gelen, işlem yapan muhataplarımız her bakanlıktan ayrı bir kart alıyor. İçişleri Bakanlığından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından ayrı bir kart alıyor. Bunun yerine sektör açısından reform niteliğinde olan tek kart uygulamasını başlatacağız ve böylece vatandaş taşıyacağı tek kartla bütün bakanlıkların iş ve işlemlerini yapabilir hale gelecek.”

TÜFENKCİ: "REKABETİ BİR ADIM DAHA ÖNE TAŞIYORUZ"

Törende konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, “Türkiye’nin 2023 hedefleri var ve bizler 24 Haziran’da seçime giderken, sadece seçimlere yönelik çalışmalarla sınırlı kalmıyor, 2023 hedeflerimizi de gözeterek hedeflerimizden sapmadan neler yapabiliriz, o hedeflere hangi işlemleri gerçekleştirirsek daha çabuk ulaşabiliriz bunun hesaplarını yapıyoruz. Limanlarımız için tek pencere sistemi de, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması bakımından önemli. Türkiye ithalatının ve ihracatının önemli bir kısmını deniz yoluyla gerçekleştiriyor. AK Parti hükümetleri ile beraber limanlarımız çok gelişti, rekabete açık hale geldi ve uluslararası rekabette öne çıkmaya başladı. Bu tip uygulamalarla bu rekabeti bir adım daha öne taşımak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Tören, Bakan Arslan ve Tüfenkci’nin “Liman Tek Pencere Sistemi” protokolünü imzalaması ile sona erdi.

(İlker Turak - Nurullah Geylani/İHA)
Kaynak: iha