Belediyenin de söz vermesine rağmen halen bir otobüs tahsis etmemesi üzerine, Bayır Mahallesi sakinleri mağdur oldu.

Marmaris'e 26 kilometre uzaklıktaki 230 hane ve 750 nüfuslu kırsal Bayır Mahallesi'ne ulaşım 2004 yılından bu yana Bayır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı 10 minibüsle sağlanıyordu. Ancak, Muğla'nın büyükşehir olması ardından Marmaris-Bayır arasında hizmet veren kooperatife ait minibüslerden Söğüt Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ile birleşmeleri istendi. İki hafta önce bu birleşme için girişimlerde bulunuldu. Bu birleşmeyi dağınık bir yerleşime sahip olan Bayır'da mahalle aralarına girmek istemeyen Söğüt Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi kabul etmedi. İki haftadan bu yana minibüsleri evlerinin kapısı önünde park eden Bayır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi minibüsçüler mağdur olduklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Ulaştırma Daire Başkanlığı'nın söz vermesine rağmen Marmaris-Bayır arasına otobüs seferleri koymadığını ileri süren mahalleli de de zor durumda kaldı. Mahallelerine otobüs gelmesini beklerken minibüslerden de olan mahalleli perişan oldu. Bayır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Şengül, şöyle dedi:
"Marmaris-Bayır Mahallesi arasında kişi başı 9 liraya yolcu taşıyorduk. Muğla Büyükşehir Ulaştırma Daire Başkanlığı Söğüt dolmuşları ile birleşmemizi istedi ve Marmaris'ten Bayır'a kadar 5 lira 50 kuruş normal, 4 lira 45 kuruş ise kartlı (Muğla Kentkart) fiyat verdi. Marmaris ile Bayır arası 26 kilometre. Mahalle aralarında dolaşınca bu rakam 46 kilometreye kadar çıkıyor. Bu nedenle verilen rakamlar bizi kurtarmaz. Söğüt ile birleşme de olmayınca kooperatif olarak güzergahtan çekildik. Muğla Büyükşehir Ulaştırma Daire Başkanlığı buraya belediye otobüsü koyma sözü verdi ama bir haftayı geçti halen birşey yok. Mahallemiz, dağınık. Otobüs de konulsa Söğüt minibüsleri de olsa kimse Bayır Mahallesi içine girmek istemiyor. Bize, "Anayol üzerinde ya okul ya da camiyi baz alır, diğer yerlere girmeyiz' diyorlar. Herkes perişan oldu. Okullar açılınca ne olacak."

Bayır Mahallesi Muhtarı Arslan Eraslan, belediye otobüsü konulması halinde bile binmek için 2-10 kilometre arasında yürümek gerektiğini söyledi. Eraslan, şöyle dedi:
"Emekli maaşı ile geçinmeye çalışan 70-80 yaşındaki insanlar bu yolu nasıl yürüsün? Bunun yağmuru, çamuru var. Bu sorun kısa zamanda çözülmeli. Görüşmelerimizde, 'Bayır Mahalle merkezinden öteye otobüs koymayız' denildi. Çocukları okula gidenlerin Marmaris'e göçmesi mi gerekiyor."

"GÜZERGAH PARASI İSTENİYOR" İDDİASI
Bayır Mahallesi eski muhtarı ve minibüs işletmecisi Mustafa Alper de, şöyle konuştu:
"Bayır'ın nüfusu 750, Söğüt'ünki ise 2 bin. Söğüt'teki minibüsçülerin bize ihtiyaçları yok ki. Zaten buradan dolu geçiyorlar. 'Bir de ara mahallelere girersek, verilen ücret bizi kurtarmaz' dediler. Haklılar. Bizim araçlarımızı çekmemizin bir başka nedeni de bizden temmuz başından yılbaşına kadar yani 6 ay için 825 lira güzergah izin parası istenmesi. Bizden iki misli uzaklıktaki Taşlıca 220 lira ödüyor. Biz ayrı ülke yaşayanı mıyız? 70-80 yaşındaki anne ya da babalarımız Marmaris'e gidebilmek için kıvranıyorsa bu eşitsizliktir. Bu insanlar ölüme mi terkedilecek." "YOLCU YERİNE BUNDAN SONRA KEÇİ TAŞIYACAĞIM"
Marmaris-Bayır Mahallesi hattından çekilen minibüsçülerden Ali Coşkun, "Minibüsümün içine bundan sonra bir keçi koyarım artık. Belki birileri sesini duyar da derdimize çare olur. Müşteri taşıyacağız diye bir sürü para yatırıp araçlarımızı aldık. Bundan böyle keçi taşımaya yarayacak. Bizi bu hale getirenler demek ki bunu istiyorlar" dedi.

"MİNİBÜSLER OLMADAN NE YAPARIZ?"
Bayır Mahallesi'nde oturan 85 yaşındaki Zeynep Ege de minibüslerin kaldırılmasına tepki gösterip, "Ailede herkes çalışıyor. Hastayım. Bir şey olsa ben ne yaparım" diyerek, tepkisini dile getirdi. Bayır'a 10 kilometre uzaklıktaki Çiftlik Koyu Ilgın Mahallesi'nde oturanlardan Gönül Adaköy de, "30 yıldan bu yana burada oturduğunu anlatırken, "Bu seneki kadar hiç sıkıntı çekmedik. Mağduruz. Hiç değilse sabah akşam birer servis koysunlar ya da minibüslerimizi geri versinler" dedi.
Gülseren Eroğlu da "1974 yılından beri Ilgın Mahallesi'nde yaşıyoruz. Buradan minibüsler olmadan bir yere gidip gelme şansımız yok. Eskiden minibüs durağına yolcumuz var diye telefon ediyorduk, buradan geçip alıyorlardı. Şimdi ne yaparız. Otomobili olan var olmayan var" diye konuştu.

OTOBÜS TAHSİS EDİLECEK
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Söğüt -Marmaris seferi yapan belediye ve Söğüt Taşıma Kooperatifi'ne bağlı minibüslerin ulaşım hizmetinin devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "Marmaris-Bayır güzergahına yeni bir belediye otobüsü tahsis edilip, buradaki vatandaşların seyahat etmeleri daha kolay hale getirilecek" denildi.

Kaynak: dha