Denizkartalı'nın haberine göre; Mart ayında gittiği Meksika’da koronavirüs salgını nedeniyle mahsur kalan Uruk, Yucatan Yarımadası’nda Antik Maya Uygarlığı’nın kutsal yer altı cenneti saydığı Cenote’lerde derinlere inecek. Antrenmanlarını tarantula örümceklerinin gölgesinde ve dilini bilmediği Meksika yerlilerinin eşliğinde yapan Uruk, 65-75 metre derinliklere inerek 3 dünya rekorunu Türkiye’ye getirmek amacında. Karantina döneminde Bakan Kasapoğlu’dan destek alan Uruk, rekorunu Ankara’da alkollü sürücünün kurbanı olan Umut Gündüz adlı bisikletçi gence ithaf edecek.

Dinozorları yok eden göktaşının düştüğü Yucatan

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’na bağlı olarak uluslararası yarışmalarda derece ve başarılar elde eden serbest dalış sporcularından Fatma Uruk, dünya rekoru denemeleri için Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nı seçti. Dinozorları yok eden göktaşının 65 milyon yıl önce çarptığı Chicxulub Krateri’nin de bulunduğu, vahşi coğrafyası ve ulaşılması güç köyleriyle dikkat çeken Yucatan’ın Valladolid şehrine Mart başında giden Uruk, küresel tehdide dönüşen koronavirüs pandemisi nedeniyle adeta mahsur kaldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat bölümünden sonra özel bir bankada çalışarak para biriktiren genç kız, 4 hafta planladığı seyahatini uzatmak zorunda kaldı. Sınırların kapanmasıyla köyde ev tutan ve geçmişleri 3 bin yıl öncesine dayanan Maya yerlileriyle yaşamaya başlayan Uruk, dillerini bilmediği insanların yardımıyla antrenman yaptı. İspanyolca öğrenen Uruk, cumhuriyetimizin kuruluşuna ithafen 29 Ekim’de yapacağı denemeyi yine virüs nedeniyle erteledi. Yer altı sularını açığa çıkaran kireç taşı kayalarının çökmesiyle oluşan doğal çukur Cenotelerden birinde fantastik rekor denemesi yapmak isteyen Uruk, vahşi doğasıyla bilinen ormanlarda kimi zaman tarantula örümceklerinin gölgesinde antrenmanlarını tamamladı.

Yıllık izniyle geldi 8 aydır Maya Halkıyla

Antik Maya uygarlığının kurban ve adak töreni yaptığı, giren insanın kutsandığı düşünülen Yum-Kin adlı cenoteyi seçen Uruk, 8 ay uzak kaldığı ailesi ve arkadaşlarından büyük destek aldı. Yağmur suyu mağarasında dalış için TSSF’ye ve CMAS’a(Dünya Sualtı Sporları Federasyonu)başvuran Uruk, 15-16-17 Kasım tarihleri için izin aldı. Milliyet’e konuşan başarılı sporcu Uruk, artık bedenen ve zihnen hazır olduğunu 3 dünya rekoruyla ülkemize döneceğini söyledi. Uruk, “Denizle iç içe büyüdüm ve çocukluğumdan beri serbest dalış yapıyorum. Arayış beni Meksika’ya kadar getirdi ama planlamadığım yöne dönerek hayatımı maceraya çevirdi. Yıllık iznimle geldiğim bu güzel coğrafyada, Türk ve Rus sporculara ait 3 rekoru elde etmek istiyorum. Meksika cenotelerinde dünya rekoru deneyecek ilk Türküm. Mükemmel görüşlü, çok temiz ve dalışa elverişli sular. Cenotelerin dinazorların neslini tüketen göktaşının dünyaya çarpmasıyla oluştuğuna inanılıyor. Korkunç sayılan çukurlardan 8 bin tane var. Mayalar, kutsal çukurlara Xibalba yani Yeraltı Dünyası demiş ve farklı dünyalara açılan kapılar olduğuna inanmış. Bende rekorun ardından yeni bir dünyaya kapı açacağım” dedi.

Tatlı sudaki deneme için CMAS’ın Avustralyalı Chistopher Mckay ile Meksikalı Novoa Yerye’nin hakem olarak atandığını ve bir WADA doktorunun gözlemci olacağını belirten Uruk, onay testlerinin ABD’de yapılacağını ekledi. Azmi ve çalışkanlığıyla büyük manevi destek gören Uruk, “Pandemi tüm planlarımı değiştirdi. Meksika’ya geldikten bir hafta sonra karantina başladı. Hayalini kurduğum 4 hafta başlamadan bitti. Büyük hayal kırıklığı yaşadım. Ülkeme dönsem hayallerime veda edecektim. Kalıp hayallerime yakın olmayı seçtim. Dünya kötü bir kaosa sürüklendikçe korkmaya ve yalnız hissetmeye başladım, maddi olarak endişelendim. Bu süreçte Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ile görüştüm. Korku ve güvensizlikle psikolojik mücadele ederek karantinayı geçirdim. Hepimiz inandık ve gönül verdik bu işe” diye konuştu.

Çukurda 3 günde 3 rekor için nefesini tutacak

Uruk, “Çift palette 65 metre, değişken ağırlık paletsizde 70 metre, sabit ağırlık mono palette 73 metreyi geçmeyi deneyeceğim. 2-3 dakika nefesimi tutarak basınca maruz kalacağım. Antrenmanlarda başardım. En büyük amacım Türkiye’yi layıkıyla temsil etmek. Benim gibi imkansızlıklarla karşılaşan spora gönüllü çocukları ve gençleri yüreklendirmek istiyorum. İstanbul Akvaryum destek veriyor. Aynı zamanda Ankara’da alkollü bir sürücünün hayatını aldığı 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz’ü anacağım. Umut’u geri getirmeyecek ama adaletin yerini bulmasına fayda sağlayabilir” dedi.

Kaynak: Denizkartalı

Editör: TE Bilişim