Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü 15.01.2018 tarihli 1063663 sayılı yazı ile tüm illere valiliklere gönderildi.

10/01/2018 tarih ve 710751 sayılı MEB Makam Oluru ile onaylanan usul ve esaslar çerçevesinde bundan sonraki işlemler yürütülecek.

Okul servis araçlarının taşıma faaliyetlerini düzenlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının paydaşı olduğu “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” 25/10/2017 tarih ve 30221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin 8 inci maddesi (6) ncı fıkrasında; “Okul servislerinin çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Milli Eğitim Bakanlığı yetkilidir” hükmü yer almaktadır.

Bu teknik bilgilerden sonra bilmeyenler için küçük bir kaç açıklama yapmakta fayda var.

Mevzuatın başlığı her ne kadar "Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar" olsa da bu mevzuat tam olarak "Taşımalı Eğitim" ihale mevzuatının birebir aynısı olduğu görülmektedir.

Yani servisçiler bir okulda çalışmak için, okulun düzenleyeceği bir ihaleye girecek ve eksiltme yolu ile, Belediyelerin karara bağladığı fiyatları kırarak okulun taşıma işini alacak.

Sektörün eskileri çok iyi bilir ki, 2001'li yıllarda bu sistem kullanılmış ve cinayetler bile işlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı bu mevzuatı yazarken kesinlikle hiçbir sektör temsilcisine ve STK sormadan baştan savma bir şekilde yazmış.

Şunu belirtmekte fayda var, bu mevzuatın servis sektörünü büyük bir kaosa sürükleyeceği bir gerçek.

Sadece İstanbul'u değil tüm Türkiye'deki sektöre vurulmuş bir darbedir.

Habererk.com olarak hem esnafla, hem Servisçiler Odası olan İSAROD ile hem de servis şirketlerinin bağlı olduğu STK olan İSTAB'la görüştük ve durumu değerlendirdik.

LÜTFEN BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN

Yusuf Olca

20 Yıllık servisçi olan Yusuf Olca konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"20 Yıldır servisçiyim. Bu süre zarfında bu kadar yıprandığımı hatırlamıyorum. İhaleler dönemini yaşamış biri olarak, tekrar o günleri yaşamayı bırakın düşünmek bile istemiyorum. Şirketler teklif vermesin diye okullarda nöbet tutuğumuz o günler gerçekten çok zordu.

Şimdi yeni mevzuat yayınlanmış ve ihale sistemi geri geliyormuş. Sizin aracılığınızla büyüklerimize sesleniyorum" lütfen bu yanlıştan geri dönün.

BÖYLE SAÇMALIK DUYMADIM

Ömer Tosun (Soldan ikinci)

Yine 23 yıllık bir servisçi olan Ömer Tosun ise tam anlamıyla isyan etti.

Tosun Şöyle konuştu;"Ben hayatımda böyle saçmalık duymadım. Herkes gider Mersine biz gidiyoruz tersine.

Dört bakanlık yetki verdi diye Milli Eğitimdeki bürokratlar kimseye sormadan soruşturmadan böyle bir şey nasıl yazarlar anlam vermiyorum.

İSAROD başkanı bu sorunu çözeceğine inanıyorum" dedi.

ALLAHIN İZNİYLE BU MEVZUAT İPTAL EDİLECEK.

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk

Öte yandan İSAROD Başkanı Hamza Öztürk'le yaptığımız telefon görüşmesinde şunları söyledi; "Bu mevzuat bize bir çözüm önerisi olarak sunuldu ama bu haliyle çözümden çok sorun teşkil edecek. Bu mevzuat 2000 yılının öncesine geri dönüş olduğunu ve sisteminin denemiş ve daha çok kavgaya sebebiyet verdiği için iptal edilmişti.

Burada servis taşımacısı belirlenirken sistem ihale değil, tecrübe, referans ve kalite olması lazım. Allahın izniyle bu mevzuat iptal edilecek.

Bu konu ile ilgili girişimlerimiz var. Ankara'ya gittik, müsteşar beyle konuştuk, İl Milli Eğitim'le konuştuk, muhtemelen yarın ise Milli Eğitim Müdürü ile konuşacağız.

BU mevzuat muhtemelen Taşımalı Eğitim İhale mevzuat kopyalanmış yapıştırılmış üzerine ise "Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar" başlığı koyulmuş. Başka yapılmış hiç bir şey yok. Bu metnin altı ihale üstü ise "Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar". Bu mevzuatın sadece başlığı ihale değil, diğer kısımları tamamen ihale." dedi.

SIKINTILAR SAFHAYA ÇIKAR

İSTAB Başkanı Ahmet Karakış

Ayrıca Servis Şirketlerinin Sivil Toplum Kuruluşu olan İSTAB Başkanı Ahmet Karakuş ise konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı.

" Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar" mevzuatı ilgili girişimlerde bulunuyoruz. Orda bir çalışma yapılmış ama Ankara'da masa başında yapılmış bir çalışma. Bunun sıkıntılarını 2001'lerde sektör yaşadı.İhaleler döneminde bir sürü sıkıntılar yaşandı. Bu durumla ilgili hem Milli Eğitim Müdürlüğü ile hem de Valilikle görüşüyoruz. Ankara'ya da gideceğiz.

Biz bunu düzeleceğine inanıyoruz. Bu sistem sadece İstanbul'un değil tüm Türkiye genelinde çıkmış. Bunun kimseye bir faydası yok.

Biliyorsunuz Ümraniye bir kaç ay önce bir takım sıkıntılar oldu. 4 Bakanlık bu sıkıntıları gidermek için çalışma yaptı.

Bu o sıkıntıları had safhaya çıkaracak bir mevzuattır. Sadece İSTAB değil tüm sektör buna karşı. Olaya şu şekilde bakmak lazım. Bu tarifeleri belirleyen İBB. Öğrencinin ücretini velisi ödüyor. Peki bu neyin ihalesi. Taşımalı Eğitimde öğrencinin ücretini devlet ödüyor. İhalesini de yapıyor. Peki burada yapılan ihale neyin ihalesi. Zaten bir 7. madde var. O maddeye göre "Veli istediğine taşıttır" İhale sonuçlandıktan sonra, ihaleyi alan okul bahçelerinde, esnaf kapı önlerinde kayıt yapacak. Bu karmaşa nasıl düzeltilecek." 

Özetle başta İSAROD Başkanı Hamza Öztürk ve ekibinin yoğun çalışmaları sonucu bu mevzuat geri çekilecektir....

Editör: TE Bilişim