MUHARREM AYI NEDİR?

Muharrem ayı Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. (Yani nasıl Miladi takvime göre yılın 1. ayı Ocak ise Hicri takvime göre de 1. ay Muharrem ayıdır.) Muharrem kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve "haram" kelimesinden türemiştir. Muharrem'in karşılığı "haram olan, yasaklanan" manasındadır.

İslamiyet öncesinde (yani cahiliye döneminde) Araplar, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi 1. ay olan "Muharrem" ayında birbirlerine savaş açmak gibi "yasaklanan" fiillerden kaçınır ve bunları yapmaktan uzaklaşırlarmış.

Muharrem ayının 1. günü Hicri Yılbaşı'dır. Muharrem ayının 10. günü ise Aşure günüdür. Bu bakımdan Muharrem ayının önemi çok büyüktür. Bu ayda oruç tutmak, nafile ibadet yapmak çok sevaptır.

 NE ZAMAN?

Muharrem ayı Hicri takvime göre birinci aydır. 2020 yılında Muharrem ayının 1. günü "20 Ağustos 2020 Perşembe" günüdür. Muharrem ayı bu yıl 29 gün çekmektedir. 17 Eylül Perşembe günü Muharrem'in son günüdür. 18 Eylül Cuma günü ise Safer ayının 1. günü olmaktadır.

Kısacası Muharrem ayının 1. günü 20 Ağustos Perşembe, son günü ise 17 Eylül Perşembe günüdür. Muharrem ayı içerisindeki Aşure günü ise Muharrem'in 10 günü olmaktadır. Aşure günü 29 Ağustos Cumartesi günüdür.

20 Ağustos Perşembe : Muharrem'in 1. günü

29 Ağustos Cumartesi : Aşure günü (Muharrem'in 10. günü)

17 Eylül Perşembe : Muharrem'in son günü

Editör: TE Bilişim