Müzedeki 5 uzman tarihi değeri büyük halıların maddesel ve teknolojik özelikleri kadar yapısını ve taşıdığı dekoratif öğelere özgün niteliklerine bağlı kalarak korumayı amaçlayan 'Konservasyon çalışmaları' büyük ölçüde tamamlandı. Aralarında İran halı ve kilimlerinin de bulunduğu koleksiyondaki parçaların tüylerinin arasına giren maddeler tek tek çıkarıldı.

5 restoratörün günlerce süren bu çabası ardından halı ve kilimler ambalajlanarak depoya kaldırıldı. Düzenli olarak her yıl veya 2 yılda bir yapılan bu çalışmalarla halı ve kilimlerin korunduğu belirtildi. Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, Türkiye’de müze bünyesinde kurulan ilk ve tek analiz laboratuarına sahip olduklarını söyledi. Erdoğan, şu bilgileri verdi:
“Laboratuvarımızda restoratörlerimiz tarafından tüyler arasına giren maddelerin tek tek çıkarılması gibi en ince detaylar gözetilerek mekanik temizlik işlemleri yapılıyor. 'Konservasyon çalışmaları' ile parçaların yapısal, maddesel, teknolojik ve dekoratif niteliklerine bağlı kalınarak korunmaları amaçlanıyor. Aralarında geleneksel Mardin halılarının yanı sıra İran halı ve kilimlerinin de bulunduğu koleksiyon restoratörlerimizin günlerce süren çalışmaları sonrasında dönüşümlü olarak müzemiz salonlarında teşhir ediliyor.

Teşhir dışında kalan parçalar ise belirli periyodlarda yapılan bu çalışmalarla modern müzecilik anlayışına uygun koruma koşullarına göre düzenlenen müze depolarında muhafaza ediliyorr. Analiz laboratuvarımızda halı ve kilimlerin yanı sıra seramik, taş, cam, mozaik, ahşap, kâğıt, deri, tekstil gibi organik ve inorganik tüm taşınabilir kültür varlıklarının restorasyon ve konservasyon işlemleri de yapılıyor”

Müze Müdürü Erdoğan, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalık yaratmaya çaba gösterdiklerini, bunun yanı sıra nesne odaklı müzecilik anlayışının ötesine geçerek bu tarz koleksiyonlar aracılığıyla kültürel hafızayı canlandırmayı hedeflediklerini ekledi.

Kaynak: dha