10 bin kilometre yol kateden iki genç, farkındalık yaratmak için Amsterdam'da 3 bin metreden atlayış yaptı.

Bilgi Üniversitesi Medya İletişimi öğrencisi Irmak Sancar, üniversiteye hazırlanan Başak Yücetin ile çocukluk arkadaşı olduklarını belirtti. Küçüklüklerinden bu yana sırt çantasıyla dolaşmayı hep hayal ettiklerini söyleyen Irmak Sancar, "Özellikle ikimiz de Kuzey Avrupa'yı çok merak ediyorduk. Bunu yapma fırsatı bulunca da bir amacımız olmadan yola çıkmak istemedik" dedi.

Böyle bir gezinin yapılabilmesinin ilk şartının sağlık olduğuna dikkat çeken Başak Yücetin ise “Böbrek bekleyen bir hasta iki günde bir diyalize girdiği için böyle bir şansı ne yazık ki yok. Biz de bu konuya dikkat çekmek istedik ve böylece yola çıkmış olduk" dedi. Norveç, İsveç, Danimarka ve Hollanda'da 6 şehri interrail (Avrupa demiryollarında gezginlere ekonomik ulaşım) ile gezdiklerini belirten Başak, bu geziyle Türkiye'de organ nakli listesinde umut bekleyen 15 bin gence dikkat çekmek istediklerini vurguladı.
Başak Yücetin, 10 bin kilometre yol katettikleri gezilerinde insanlardan olumlu tepkiler aldıklarını söylerken, Irmak Sancar ise “Tabi şehrin ortasında pankart açınca dikkat çekiyordu. Yanımıza gelip soranlar oluyordu. İnterrail ile gezerken kaldığımız hostellerde karşılaştığımız arkadaşlardan çok ilgi ve destek gördük. Norveç Organ Nakli Derneği projemizi duyunca bizi ofislerine davet ettiler. Bu sayede organ nakli hastalarıyla da tanıştık. Güzel bir deneyimdi" diye konuştu.

3 BİN METREDEN SERBEST DÜŞÜŞ
Gezilerini bir adım daha yukarı taşımak için daha dikkat çekici bir şey yapmak istediklerini anlatan Başak Yücetin, “Bu yüzden Hollanda'nın Amsterdam kentinde 3 bin metreden uçaktan paraşütle atlamaya karar verdik" dedi. Saatte 200 kilometre hızla 40 saniye kadar düştüklerini anlatan Irmak Sancar ise “Sonra paraşüt açarak indik ve organ bağışına dikkat çeken pankartımızı açtık" dedi.

HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR
Başak Yücetin, bu gezide edindikleri en önemli deneyimi ise “Gittiğimiz ülkeler çok gelişmiş ülkeler ama fark ettik ki organ nakli herkesin başına gelebilecek bir olay. Aradaki fark organ bağış oranı. Böyle etkinliklerle organ bağış oranını ülkemizde artırabileceğimizi fark ettik, bize gösterilen ilgi ve destekle" sözleriyle aktardı.

Norveç'te organ nakil listesinde bekleyen hasta sayısının sadece 40 olduğunu belirten Irmak Sancar, “Listede bekleme süresi ise 4 yıl olarak veriliyordu. Ülkemizde ise süre verilemiyor bile. Aradaki bu fark etkileyiciydi" dedi.
Sosyal medyada gezilerini ve amaçlarını anlatan iki genç, 21 Haziran'da çıktıkları 15 günlük yolculuklarıyla ilgili yoğun ilgi gördüklerini, gerek organ bağışı gerek gezileriyle ilgili pek çok soru aldıklarını söyledi. İki arkadaş, önümüzdeki yıl organ bağışına dikkat çekmek için daha uzak noktalara farklı projeyle gitmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: dha