Osmanlı Devleti henüz küçük bir devletken Batı'da olan veba salgını nedeniyle Avrupa'ya rahat bir şekilde ilerlemiştir. Bu dönemde İpek Yolu ve İspanya üzerinden gelen tüm tüccarlar Başkent Bursa'ya sokulmamış, kendileri için hazırlanan hanlarda bekletilip hastalık belirtilerine dair gözlemlemelere tabi tutulmuştur.

Fatih Sultan Mehmet Avrupa'yı vebadan kurtardı

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten iki sene sonra İstanbul'da görülen veba salgınından dolayı Çin'den ve Güney Avrupa'dan gelen tüm tüccarların girişini yasaklamış. O dönemin en iyi doktorlarını İstanbul'a getirip salgınla mücadele etmiş ve tüm şehri karantinaya almış...Bugün Avrupa'lı tarihçiler Fatih Sultan Mehmet'in bu ciddiyetinden dolayı 'Avrupa'yı vebadan kurtardı' derler. 

II. Bayezid binlerce kişinin ölümüne neden olmuş

Fatih Sultan Mehmet'in oğlu II. Bayezid, karantinanın dinen caiz olmadığını düşünmüş ve salgın hastalıklara neredeyse hiç bir önlem almamış. 

1830 Kolera salgını

Bu dönemin padişahı II. Mahmut, Rusya'da ortaya çıkan ve Osmanlı'ya gelmesi an meselesi olan salgına karşı İstanbul'a gelen tüm gemileri limanlara yanaştırmadan açıkta bekletmiştir. Pazarlar kapatılmış halkın ihtiyaçları görevliler tarafından ev ev gezilip karşılanmış. 

İzmir/Urla Karantina Adası

Bu adaya Avrupa'dan bir çok profesörler getirilmiş ve her türlü tıbbi yardım sağlanmıştır. Bütün gemiler ilk önce bu adaya yanaşmak zorunda olup, hacdan gelenler de bu adada karantinaya alınıyormuş. II. Mahmut'un emriyle ulemâ ve hekimler her hafta toplanmış, karantina uygulamaları hakkında görüşmüşlerdir. Karantinanın caiz olduğu yönündeki fetvalar halka okunmuştur ve  karantina nizamnamesi çıkarılmış.

Editör: TE Bilişim