Yapıların su başta olmak üzere tüm olası dış unsurların yaratabileceği olumsuz etkenlerden korunması için çatı yalıtım malzemeleri kullanılarak yapılan işlemler çatı yalıtım uygulamaları olarak adlandırılır. Çatı yalıtım uygulamalarının etkili olabilmesi için yüksek kaliteye sahip su geçirmez membran ürünlerinin kullanımı tercih edilir. Böylece çatılar her türlü su tehdidinden korunabilir. Yapılarda çatı yalıtım uygulamalarına ek olarak temel yalıtımı ve dış cephe yalıtımı da doğru ve yeterli bir şekilde yapılarak büyük ölçüde koruma sağlanır. Yalıtım uygulamaları yapılarda yoğuşma, terleme ve korozyon gibi binaya da insanların sağlığına da zarar verebilecek olan faktörlerin oluşumunu engeller. Bu etkenler göz önüne alındığında ne kadar önemli olduğu açıkça gözler önüne serilen çatı izolasyon ve su yalıtım uygulamalarında su geçirmezlik özelliği ile büyük avantaj sağlayan membran ürünlerinin kullanılması önerilir.

Çatılar yapıların hem en önemli hem de konumları gereği hava koşullarından ve dış faktörlerinden en çok etkilenen parçasıdır. Çatıların tüm olumsuz etkenlerden korunabilmesi için doğru ve kaliteli yalıtım malzemeleri kullanılarak çatı yalıtım uygulamalarının yapılması gerekir. Çatılar hiç tartışmasız yapıların en önemli ve tamamlayıcı parçalarından biri olma özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra konumlarından dolayı aşırı sıcak ya da aşırı soğuk şeklinde kendini gösteren sert hava değişimlerine maruz kalırlar. Bu durum çatılarda yıpranmalara ve aşınmalara neden olabileceğinden dolayı çatı yalıtım uygulamaları kadar dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta çatıların onarımlarının ve bakımlarının aksatılmamasıdır. Bu sayede sözü geçen olumsuz durumlarla karşılaşılması riski bertaraf edilebilir.

Doğru Yalıtım Uygulamaları Binaların Ömrünü Uzatır

Trafikte Konforlu Seçenek: Bisikletler Trafikte Konforlu Seçenek: Bisikletler

Yapıların suyla temas eden bölgelerinde su çekme ya da deformasyon gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmasını önleme amacıyla kullanılabilecek en etkili malzemelerin başında membran ürünleri gelir. Suya karşı son derece etkili bir yalıtım malzemesi olmaları nedeniyle membranlar hemen her inşaatta kullanılan yalıtım malzemeleri olarak bilinirler.

Yalıtım uygulamalarında son derece önemli bir malzeme olan membranlardan üst düzey verim alınabilmesi için membran seçimi konusunda bazı noktalara dikkat edilmelidir. Böylece yapılan yalıtım uygulamasından üst düzey performans elde edilmesi mümkün olabilir. Membran seçimi sırasında yalıtım uygulaması yapılacak olan yapının özellikleri titizlikle değerlendirilmelidir. Yapının bulunduğu bölgenin iklim özellikleri son derece önemli olup yalıtım uygulamasında kulanılacak ürünlerin TSE ve kalite belgesine sahip olmasına özen gösterilmelidir. Eğer yalıtım uygulamaları kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmazsa yeterli verimin sağlanması mümkün olmaz. Buna bağlı olarak yapı olumsuz etkenlerle karşı karşıya kalabilir ve ek masraflara neden olabilecek zararlar oluşabilir. Bu etkenlerin yanı sıra seçilen membran ürünlerinin kalınlığı, hava ısısından etkilenme ihtimaline karşı kırılma sıcaklığı, donatı tipi, soğukta bükülme durumu ve sıcaklık dayanıklılığı dikkatle değerlendirilmelidir.

Kaliteye Ulaşmanın En Kolay Yolu Protan’dan Geçiyor

Protan Turkey tüm çalışmalarını çevreye duyarlı bir yaklaşım çerçevesinde şekillendirmekte olup müşterilerine en zorlu ortamlara dahi uyum sağlayabilecek esnek ve dayanıklı çözümler sunmaya odaklanır. Bu kapsamda tüm çatı tiplerinde kullanıma yönelik ve en kaliteli malzemelerin kullanıldığı membran ürünleri üretmeyi hedefler.

Açıkta kalan çatıların yüzeyinde kullanılabilen Protan SE serisi polyester donatı takviyeli PVC membranlar olma özelliğine sahiptir. Protan SE membran ürünleri serme yöntemiyle vakumlu çatı sistemlerine uygulanabildikleri gibi mekanik olarak da sabitlenebilirler. Aynı zamanda gevşek olarak vakumlu çatı sistemlerine de döşenebilirler. Her tür alt tabakaya, sıcak ve soğuk çatılar dahil yüzeylere uygulanabilen Protan SE membranların oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.

Protan Turkey tarafından üretilen sentetik membran ürünleri termoplastikler ve termosetler olarak adlandırılmakta olup PVC, FPO-TPO, HDPE ve ECP’den oluşan termoplastik malzemelerin ısıl işlemden geçirilip yeniden işlenmesi olasıdır. PVC membranlar çatılarda ortaya çıkan sıcak ve soğuk farklılıklarından kaynaklanan ısısal değişikliklerden uzun süre etkilenmemelerinin yanı sıra 40 yıl faydalı ömür belgesine sahip bulunurlar. PVC membran ürünleri tüm hava şartlarında rahatlıkla kullanılabildiğinden dolayı membranlı hazır paneller, hafif metal çatılar, temel ve perde duvarları, gölet ve süs havuzları, betonarme teras çatılar, bahçe ve otopark terasları, metro, demiryolu ve karayolu tünelleri ile kullanma suyu depoları gibi geniş bir alanda yüksek performansla kullanılabilmektedirler.

Editör: TE Bilişim