Son yıllarda ülkemizde popüler koyun ırkı haline gelen Romanov ırkı koyunların üretim çiftliğini İrfan Boz isimli iş adamı Sakarya'nın Kocaali ilçesinde faaliyete geçirdi.

Romanov koyunu hakkında bilgiler veren Boz TRT Haber'e yaptığı açıklamada, Rusya Romanov koyunu ve Ukrayna Romanov koyunu olarak türün iki çeşit olduğunu ve orjinal Romanov koyunu ırkının Ukrayna olduğunu belirtti.

Romanov koyunlarını Ukray'nadan getirdiğini belirten Boz, ''Rusya'nın Romanov koyunlarının ayakları kısa ve doğum sayısı azdır. Ukrayna Romanov koyunlarının ise ayakları uzun ve doğum sayıları 1'den 8'e kadardır'' dedi.

Röportajın tamamı şu şekilde:

Romanov Koyunu Özellikleri

Romanov koyunu orta büyüklükte bir büyükbaş hayvan koyun türüdür. Kuzey Avrupa’nın kısa kuyruklu koyun ırklarından biridir. Bu hayvanlar doğduklarında genellikle saf siyah renktedir. Ancak vücut renkleri, yaşlandıkça hızla griye dönüşür. Genellikle tüyleri budanır.

Olgun Romanov koçlarının ortalama canlı ağırlığı 55 ile 80 kg arasındadır. Olgun Romanov koyunların ortalama canlı vücut ağırlığı 40 ila 50 kg arasında değişir.

Romanov Koyunu Üremesi

Romanov koyunları genelde 3–4 aylıkken cinsel olarak olgunlaşır ve yılın herhangi bir ayında üremeye başlar. Üçüz, dördüz, beşiz ve hatta bazen altız doğum yapabilir. İngiliz ve Kuzey Amerika evcilleştirilmiş koyun ırkları genetik olarak romanov koyunlarından farklıdır, çünkü Romanov cinsi “ çapraz ” değil “ saf gen ” dir.

Romanov Koyunu En Erken Üreme Kapasitesi Olan Koyun Irkıdır!

Yüksek performansa sahip Romanov koyunu elde etmek için melezleme yaparak, her sekiz ayda bir 250 ila 300 kuzu üretecek bir “pazar kuzu makinesi” oluşturulabilir.

Editör: TE Bilişim