Başkan Mansur Yavaş, AKP döneminde Aralık 2018’de ihalesi yapılan toplam 150 milyon TL’lik yardımın yüzde 50’sinin seçim nedeniyle dağıtıldığını açıkladı.

Ankara’da 2019 yılı boyunca dağıtılan yardım kolilerinin aylara göre dağılımı, “Seçim yoksulluğu mu hatırlattı?” sorusunu beraberinde getirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi’nin Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nda sosyal yardımlar gündeme geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aralık 2018’de ihalesi yapılan toplam 150 milyon TL’lik yardımın yüzde 50’sinin seçim nedeniyle dağıtıldığını söyledi. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’ın haberine göre; Yavaş, normalde dört seferde dağıtılması gereken yardımların 31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce tek kalemde dağıtıldığını dile getirdi. Verilere göre, 2019 yılı için hazırlanan toplam 352 bin 289 yardım kolisinin 176 bin 237’si ocak, şubat ve mart aylarında dağıtıldı.

ÜÇ AYA SIKIŞTIRILDI

İhalesi Aralık 2018’de yapılan ve 2019 yılı içinde dağıtımı planlanan 352 bin 289 kolinin 72 bin 241’i 2019 yerel seçimlerinin gerçekleştirildiği mart ayında yurttaşlara ulaştırıldı. Yardım kolilerinin toplamının yüzde 51’inin dağıtımı ise 2019’un ilk üç ayına sıkıştırıldı.

Buna göre, Ocak 2019’da 63 bin 244, Şubat’ta 40 bin 752, Mart’ta ise 72 bin 241 sosyal yardım kolisinin dağıtımı gerçekleştirildi.

İktidarın sosyal politika anlayışının merkezinde, “Pazarlıkçı siyasi itaat ideolojisi” olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Yurttaşların ihtiyaçlarını değil, partizanca sadakati ve taraftarlığı merkezine koyan bu sosyal yardım anlayışı yüzünden gıda yardımları ve diğer yardımların subjektif kriterlerle yapıldığı, şeffaflıktan ve sürdürülebilirlikten uzak olduğu en başından beri biliniyor” dedi.

“ADİL REKABETE SIĞMIYOR”

AKP’nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve yerel yönetimler üzerinden yürüttüğü sürecin tarafsız sosyal devlet ve kapsayıcı kamu hizmeti anlayışından uzak olduğunu dile getiren Açıkel, 31 Mart seçimi öncesinde yardımların astronomik biçimde artırılması ve bunun adeta seçim rüşveti gibi kullanılmasının adil rekabet ilkesine sığmadığını ifade etti.

“ÇARPIK RANT VE YAĞMA SİSTEMİ”

Açıkel, şunları dile getirdi: “AKP’nin sosyal yardımları siyasi amaçlarla kullanmasına rağmen, AKP’nin hatalı ve plansız politikaları yoksulluk girdabına çekilmiş milyonlarca güvencesizleşen yurttaşımızın, gıda ve benzeri yardımlara muhtaç hale gelmesine neden olmuştur. Bir avuç rantiye müteahhite verilen dövize endeksli ihalelere rağmen, 10 milyonu aşkın işsiz yurttaşımız ve yoksul vatandaşlarımız, Anayasal sosyal yardım şemsiyesinden ve güvenceden yoksundur. Bu nedenle 31 Mart ve 23 Haziran’da başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurttaşlarımız büyükşehirlerde yönetimleri CHP’nin ve Millet İttifakı’nın adaylarına vererek, bu çarpık rant ve yağma sistemine dur demiştir.”

Editör: TE Bilişim