Sabah saat 10.00 sıralarında başlayan Çiller'in ifadesi, saat 17. 45 sıralarında tamamlandı. 

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 103 sanığın yargılandığı davaya, daha önceki duruşmada zorla getirilme kararı verilen Tansu Çiller, İstanbul'dan SEGBİS aracılığıyla katıldı. Yaklaşık 3 saat 28 Şubat dönemini anlatan Çiller, öğle saatlerinde verilen bir saatlik aranın ardından önce sanık avukatları, ardından müşteki avukatları ile sanıkların sorularına yanıt verdi.

"MESUT YILMAZ OMUZLARINI GÖSTEREREK BUNLAR İSTİYOR DEDİ"
Çiller, bir müşteki avukatının dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın kendisine başbakanlık teklif ettiği ve omuzlarını göstererek 'bunlar istiyor' dediği yönündeki iddiaların doğru olup olmadığını sorması üzerine, "Bir siyasi parti genel başkanının en önemli hedefi Başbakan olmaktır. Bizim hakkımızken Cumhurbaşkanı Demirel görevi Mesut Yılmaz'a veriyor. Yılmaz ise 'Bu defa sıra sizde, benim Başbakan olmak gibi bir isteğim yok' diyor. Yanımızda da Hasan Ekici var. Yılmaz, 'bizim olmamızı istiyorlar' diyor. Bunu reddetmemin tek nedeni milletin iradesi olmamasıdır. Bu şiddetle, cebirle çevrilmiş bir iradeydi. Bu darbenin hükümetiydi. Yoksa hiç bir genel başkan iktidar olmayı reddetmez.  Yılmaz'a, 'Kim istiyor bunu' diye sorduğumda omuzlarını göstererek, 'bunlar istiyor' dedi. Ben de 'milli iradenin olmadığı hiç bir yerde olmam' dedim. DYP'nin parçalanmaya gitmesine rağmen demokrasinin yanında yer aldık. Netice itibariyle bizim o gün kabul edip yapmadığımız her şey icra edilmiştir" diye cevap verdi.   
Çiller bir soru üzerine de, REFEHYOL hükümetinin askeri baskı olmasaydı yıkılmayacağını ve iki parti arasında son derece uyumlu bir ilişki olduğunu belirtti.
 
"DEMİREL'İN ZAMAN ZAMAN DEMOKRAT KİMLİĞİNİ BİR KENARA KOYDUĞUNU GÖRDÜM" 
Çiller, "Demirel'in 'asker ayakta, askeri darbe başka bir şeye benzemez' sözlerini darbe tehdidi olarak algıladınız mı?" sorusuna ise, "Ben Sayın Cumhurbaşkanının, daha önce darbe görmüş biri olarak samimi davrandığını çok gördüm. Ancak zaman zaman bizim beklediğimiz demokrat kimliğini bir kenara koyduğunu da gördüm. Bunu üzüntü ile ifade ediyorum. Bu sözleri milletvekilleri üzerinde bir darbe korkusu yarattı" diye cevapladı. 

"BU MESAJ SAYIN ERBAKAN'A GELDİ" 
"Genelkurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanını emekli etme tasarısı sonrası size 'Biz Yunan Genel Kurmay Başkanına benzemeyiz' şeklinde mesaj gönderildi mi?" sorusuna şu cevabı verdi: "Hayır bana böyle bir mesaj gelmedi. Bu mesaj Sayın Erbakan'a geldi. O'na, 'Çiller bizi emekli etmeyi düşünüyor. Sayın Çiller bunu yapar ama Cumhurbaşkanı bunu imzalamayacak' şeklinde mesaj gönderiyorlar."  

DOĞAN VE BİR, FETÖ TUTUKLUSU ESKİ SAVCI BİLGİLİ'NİN GÖSTERDİĞİ BELGELERİ SORDU
Sanıklardan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Çiller'e çeşitli sorular yöneltti.  Sorulardan bir çoğu tekrar olduğu gerekçesiyle Mahkeme Başkanı tarafından Çiller'e yöneltilmedi. Bu nedenle zaman zaman Mahkeme Başkanı ile sanıklar arasında tartışmalar yaşandı. Doğan ve Bir, Çiller'e, soruşturmayı açan ve yürüten 'Kozmik oda savcısı' olarak bilinen FETÖ tutuklusu eski savcı Mustafa Bilgili'ye 2012 yılında verdiği ifadenin ardından yaptığı açıklamaları sordu. Doğan ve Bir, Çiller'e açıklamalarında bahsettiği, savcının kendisine gösterdiği belgelerin sahte olup olmadığını, belgelerde kimin imzası olduğunu ve bütün değerlendirmelerini bu belgelere dayanarak mı yaptığı yönünde sorular yöneltti. Çiller ise savcının kendisine birçok belge gösterdiğini, o anda belgelerin sahte olup olmayacağını anlamasının mümkün olmadığını ve değerlendirmelerinin hiç birinin bu belgelere dayanmadığını belirtti.

CİNDORUK SORUSUNA CEVAP VERMEDİ
Çiller, "DTP'yi Hüsamettin Cindoruk'a askerler mi kurdurdu?" yönündeki soruya, "Ayrıntılı bilgim var ama cevap vermek istemiyorum" diye yanıt verdi.
Çiller, saat 17.45 sıralarında ifadesi tamamlanarak duruşmadan ayrıldı.   


 

Kaynak: dha