Yeniçağ'dan Fatih Erboz'un haberine göre, Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Karadeniz'deki doğalgaz keşfine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

“BU KONUDA BİRAZ GEÇ KALINDI”

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin uzun yıllar boyunca buralardaki enerji zenginliklerini araştıracak gemileri olmadığını dile getiren Tantan ''Bu çok büyük bir eksiklikti. Bu dönem gemiler yapıldı.

Bu gemilerin Türk üniversitelerine tahsis edilmesi gerekiyordu. Hem uzmanlar buralarda çalışacaktı, hem de personel deneyim kazanacaktı. Türkiye bu konuda biraz geç kaldı.

Yabancı şirketler Türkiye'nin değişik yerlerinde çalıştı ama enerji rezervlerinin olduğu yerlerin kapanmasına neden oldular, rezerv olmasına rağmen bunun hayata geçmesinin önünü açmadılar'' dedi.

“REZERVİN VERİLERİ AÇIKÇA ORTAYA KONULMALI”

Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezervinin bulunduğu alanın stratejik bir konumda olduğunu ifade eden Tantan, "İktidar bunu iç siyaseti dizayn etmede kullanırsa yanlış yapar.

Bunun yerine yapılması gereken, rezervin bilimsel verilerinin açıkça ortaya konulmasıdır. Bu konuda size yardımcı olabilecek uluslararası enerji şirketlerini ikna etmeniz gerekiyor.

Talebi yükseltmek adına bunun yapılması gerekir, izlenmesi gereken stratejik yol budur. Hükümet bunu sadece iktidarını devam ettirmede kullanmamalı.

Üniversitelerdeki uzmanların, deneyimli bilim insanlarının çalışmalarda görev alması gerekiyor.Buna özellikle dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu.

“TİCARET YOLLARI BAKIMINDAN DA ÖNEMLİ”

Saadettin Tantan ''Türkiye'nin Karadeniz havzasında münhasır ekonomik bölge anlaşmaları var. Rusya ile anlaşma var bu anlaşma nedeniyle çalışmasını yapabiliyor. Bu gazın çıkarılıp, kullanılması sermaye ve teknoloji gerektiriyor.

Bunu da uzmanlara göre dünyada birkaç ülke yapabiliyor. Anlaşılıyor ki Türkiye bir ortaklıkla bu gazı çıkarıp, işleyebilir.

Karadeniz, Akdeniz, Ege havzaları karbon yatakları bakımından çok önemli. Aynı zamanda ticaret yolları bakımından da önemli" değerlendirmesini yaptı.

“GÜVENLİK ALANINDA ORTAK ÇALIŞMA ÖNEMLİ”

Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada bulunduğunu ve yine bu coğrafyanın avantajlarını kullanarak bölgesinde ve dünyada bir güç haline gelebileceğini kaydeden Tantan, "Türkiye bu coğrafyayı komşularıyla birlikte kullanabilecek diplomasiyi hayata geçirmeli.

Güvenlik alanında ortak bir çalışmayı hayata geçirmesi yine çok önemli. Selçuklu ve Osmanlı'dan bu yana baktığınızda Cumhuriyetin kurulması ile birlikte içinde bulunduğumuz coğrafya küresel sermaye açısından önemli.

Şu andaki tehditler de bunu gösteriyor zaten. Ayrıca son olarak içinde bulunduğumuz coğrafyadaki zenginlikler yine bunu ortaya koyuyor" ifadesini kullandı. 

“TÜRKİYE GAZI BATIYA TAŞIYABİLİR”

Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin batıya taşınmasının Türkiye'nin mali yapısı açısından çok önemli olduğunu da belirten Tantan, şöyle devam etti:

"Süratli bir şekilde doğalgaz çıkarabilecek ve işleyebilecek bir ülkeyle anlaşma yapılması gerekiyor. Türkiye'nin Avrupa'ya gaz taşıyan, Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattı, TANAP, Türk Akımı boru hatları var.

Türkiye mevcut altyapısıyla bu konuda enerji dağıtımı açısından önemli bir ülke. Rusya da Türkiye üzerinden batıya doğalgaz pazarlıyor. Türkiye burada hassas bir diplomasiyle bu hatları kullanarak, çıkardığı gazı batıya taşıyabilir.

Bunu Rusya ile birlikte yapabilir. Türkiye, İran ve Rusya'dan aldığı gazın parasını ödemek zorunda. Türkiye bu gazı çıkararak, batıya pazarlayarak, dışarıdan aldığı gazın maliyetini karşılayabilir.

Burada gazı çıkarıp, işlemek için anlaşma yapması gerekiyor. Bunu yaparken de Akkuyu'daki gibi anahtarı teslim etmemesi gerekiyor."

Editör: TE Bilişim