Bilim bu konuda der ki, karşınızdaki insanı doğru soruları, doğru yerde sormadığınız sürece hiçbir zaman tam olarak tanıyamazsınız. Hele ki kişiliği hakkında kesin bir yargıya asla varamazsınız.

Kuzey Karolina’daki Wake Forest Üniversitesi’nden Dr. Dustin Wood, karşınızdaki insanın karakteri hakkında çok ciddi ipuçları verecek bilimsel bir soru hazırladı.

Çalışma üç bölümden oluşuyordu. İlk bölümde insanlara, diğer üç kişinin olumlu ve olumsuz özelliklerini tarif etmeleri söylendi.

Soru en basit haliyle, karşınızdaki insana başka insanlar hakkında ne düşündüğünü sormaya dayanıyor.

Çalışmaya göre, insanlara diğerleri hakkında ne düşündükleri soruldu ve söyledikleri şeyler, kendi karakterleri hakkında pek çok şeyi de açığa çıkardı.

Olumlu özellikler üzerinde duran insanlar, kendi yaşamlarında daha olumlu ve mutlu insanlar olmaya eğilimliydi.

Diğer taraftan, başka insanları olumsuz şekilde yargılayan insanlar, yüksek seviyelerde kendine hayranlık ve antisosyal davranış sergilemeye yatkındılar.

Dr. Wood bu durumu, “Günümüzde görülen birçok kişilik bozukluğu, diğer insanların olumsuz taraflarını görmeyle bağlantılı. İnsanların olumsuz taraflarını görmenin basit eğilimi, daha büyük depresyon ve çeşitli kişilik bozuklukları ihtimalini de beraberinde getiriyor.” diyerek açıkladı.

Günümüzde kişilik bozukluklarından muzdarip olan pek çok kişi, hem kendi hayatlarının hem de başka hayatların güzelliğini görmeyi yeğlemeyen insanlar oluyor.

Bu nedenle de gündelik yaşamın olumsuz akıcılığından sıyrılamayıp, savrulup duruyorlar.

Bir yıl sonra Dr. Wood, çalışmanın parçası olan insanları yeniden ziyaret etti ve görüşlerinin değişmediğini buldu.

Diğer insanların tavır ve yaşamlarını olumlu olarak algılayan insanlar, hâlâ olumluydu ve aynısı olumsuzlar için söylenebilirdi.

Peki, bu durum nasıl bir ruh halinin getirisi olabilir sorusunun cevabı ise şöyle:

Yüksek seviyelerdeki kendini beğenmişlik, depresyona, antisosyal bozukluklara ve uç durumlarda psikopatlıkla ilintili olabileceği görüldü.

Şu da var ki, kişilik bozukluğu kavramı oldukça geniş ve üzerine düşünülmesi gereken, herkesin kolaylıkla teşhis koyamayacağı kadar derin bir konudur.

Kişilik denilen kavram salt haliyle bile çok çeşitlilik gösterir zaten, yani bize ters olması bozuk olduğu anlamına gelmez. Garipsediğimiz o insanlar bizim yaşam tarzımızı reddetmiş insanlar olabilir.

Tüm bunlardan sonra, eğer iş yerindeki şu yeni insanın iyi kalpli biri olup olmadığını bulmak istiyorsanız, başka insanlar hakkında ne düşündüğünü sorun.

Kişiliği hakkında mutlaka bir ipucu olacaktır!

Kaynak: Onedio

Editör: TE Bilişim