Türk Hava Yolları(THY), 2018 yılının ilk 5 aylık döneminde yüzde 80,7 ile tarihinin en yüksek ilk beş aylık doluluk oranına ulaştı.

Mayıs ayı yolcu ve kargo trafik sonuçlarını açıklayan Türk Hava Yolları, yüzde 80,7’lik performans ile tarihinin en yüksek ilk beş aylık doluluk oranını yakaladı. Bayrak taşıyıcı havayolu özellikle son dönemlerde ulaştığı yüksek doluluk oranları ile küresel havacılık gündemindeki yerini koruyor.

MAYIS AYINDA 6,1 MİLYON YOLCU TAŞINDI

Mayıs 2018 Trafik Sonuçları Değerlendirmesine Göre; Çift haneli yolcu artışlarının görüldüğü 2018 yılının ilk 4 ayından sonra, Mayıs ayında taşınan yolcu sayısı yıllık yüzde 4 artış göstererek 6,1 milyona, toplam doluluk oranı yüzde 78,6’ya ulaştı. Kapasitenin (Arz Koltuk Kilometre) yüzde 3,6 arttığı Mayıs ayında toplam doluluk geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan arttı. Dış Hat doluluk 1,7 puanlık artışla yüzde 78 olarak gerçekleşirken, İç Hat uçuşlarda ise yüzde 83 olarak gerçekleşti.

KARGO TAŞIMACILIĞI YÜZDE 22 ARTTI

Kargo ve Posta hacmi geçtiğimiz aylardaki çift haneli büyüme trendine devam ederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttı. Kargodaki bu büyümeye yüzde 35 ile İç Hatlar, yüzde 31 ile Orta Doğu, yüzde 29 ile Kuzey Amerika, yüzde 24 ile Avrupa ve yüzde 22 ile Afrika katkı sağladı.

Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yolcu doluluk oranında Kuzey Amerika’da 5 puan, Afrika’da 3 ve Uzak Doğu’da 1 puan artış gerçekleşti.

YÜZDE 80,7 İLE DOLULUK REKORUNA ULAŞILDI

Ocak-Mayıs 2018 Trafik Sonuçları Değerlendirmesine Göre ise geçen yılın aynı dönemine göre talepte yüzde 17’lik artış sağlanıp, yolcu sayısı da yüzde 19 artarak 29,3 milyona ulaştı. Toplam yolcu doluluk oranı Ocak-Mayıs döneminde 5 puanlık artış ile yüze 80,7 oldu. Yurtdışı yolcu doluluğu 5 puan artarak yüzde 80 seviyelerine, yurtiçi yolcu doluluğu ise yaklaşık 2 puan artarak yüzde 85 seviyelerine ulaştı. Böylelikle yılın ilk 5 aylık dönemi için; Türk Hava Yolları tarihinin en yüksek yolcu doluluk oranlarına ulaşıldı.

5 AYLIK DÖNEMDE KARGODA YÜZDE 30’LUK BÜYÜME

Mayıs ayındaki Kargo ve Posta hacmindeki güçlü artış ile birlikte yılın ilk beş ayında toplam taşınan Kargo ve Posta geçen seneye göre yüzde 30 artarak 545 bin tona yükseldi.

(Ferhat Yasak /İHA)
Kaynak: iha