Hopi ve Boyner’in ortaklaşa gerçekleştirdiği bayram alışverişi araştırmasına göre, Türkiye bayramlarda ailesiyle vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bayram denince akıllara ilk önce ‘aile ziyaretleri’ ve ‘bayram sofraları’ geldi.

Hopi ve Boyner, son 18 yılda Boyner’in 37 ildeki 118 mağazasında yapılan alışverişlerden çıkan sonuçlar ve Hopi üzerinde yapılan araştırma verilerini birleştirerek Türkiye’nin bayram alışkanlıklarını ortaya çıkardı. Buna göre; müşterilerinyüzde 70’i “Bayram dendiğinde aklıma aile ziyareti ve bayram sofraları geliyor’ dedi. Son yıllarda sanılanın aksine, bayramda tatili tercih edenlerin oranı ise yüzde 20’yi geçmedi.

BAYRAMI TATİLE EŞDEĞER GÖRENLER YÜZDE 18

Verilere göre; yüzde 70’den fazlası bayramda ailesini tercih ederken, yüzde 11’i tatile çıkmayı reddedip boşalan şehrin tadını çıkartmayı tercih ettiğini belirtildi. Yüzde 18’i ise bayramı şehirden kaçış ve tatil fırsatı olarak gördüğünü söyledi.

BAYRAM ALIŞVERİŞİNİN OLMAZSA OLMAZI ’BAYRAMLIK’

Yüzde 30 oranla neredeyse her 3 kişiden birinin ’bayramlık’ almayı sürdürdüğünü ortaya koyan araştırmaya göre yüzde 28 oran ile alışveriş listesinde ikinci sırada hediyeler ve bayram ikramının olmazsa olmazı çikolata/şeker yer aldı. Müşterilerin yüzde 60’a yakını ailesine en az bir hediye aldığını belirtildi.

BAYRAM ALIŞVERİŞİNDE ’SON DAKİKACIYIZ’

Bayram alışverişinin ne zaman yapıldığı incelendiğinde müşterilerin yüzde 68’inin son dakikacı olduğu göründü. Yüzde 57’si alışverişlerini son hafta yaparken yüzde 11’i ise Arefe günü yapıyor. Yani her 10 kişiden 6’sı alışverişte son dakikacı.

EN ÇOK ÇORAP ALINDI

Alışveriş verilerine bakıldığında eski bir bayram geleneği olan ’çorap hediye etme’nin hala güncelliğini koruduğu görüldü. Son 18 yılın bayram döneminde ’çorap’ en fazla satılan ürün olarak kayda geçti.

ALIŞVERİŞ YAPAN TARAF DEĞİŞTİ: “BAYRAM ALIŞVERİŞİ ARTIK ERKEKLERDEN SORULUYOR”

Boyner’in 2000 yılından bu yana yapılan bayram alışverişi alışkanlıklarından derlenen verilere göre ise yıllar içinde Türkiye’de bayram alışverişi yapan taraf değiştirdi. Verilere göre; geçmiş yıllarda bayram alışverişinde karar verici olan kadınların, alışverişi daha çok erkeklere bıraktığı ve yüzde 40’larda olan bu oranın son yıllarda yüzde 50’nin üstüne çıktığı görüldü.

(İHA)
Kaynak: iha