* İklim türlerinin çeşitli olması

* İklim tipinin kısa mesafelerde değişmesi

* Çeşitli bitki türlerinin bulunması

* Farklı özellikteki kayaçlardan oluşan arazilerin bulunması


Türkiye Orta (ılıman) kuşak ülkesi olduğu için ülkemizde Ekvatoral iklim ve Kutup iklim kuşağı toprakları görülmez. Ayrıca üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde çöl bulunmadığı için de çöl topraklarına rastlanmaz.


 

ZONAL TOPRAKLAR

Türkiye’de Toprakların Kullanımı

Ülkemiz topraklarından Tarım, Sanayi, Hayvancılık ve Ormancılık amacıyla faydalanılır.

* Topraklarımızın yaklaşık %33’ü tarımsal faaliyetler için kullanılmaktadır. Kıyı bölgelerde sanayi bitkileri İç kesimlerde Tahıl tarımı yapılır.

Ülkemiz topraklarının %5 Nadasa(tarlanın bir yıl dinlendirilmesi) bırakılır, Nadas olayı daha çok suyun olmadığı İç ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılır.

* Türkiye topraklarının yaklaşık %20’si ise çayır ve otlaklardır. Genelde Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki çayır ve otlaklar, genellikle büyük ve küçükbaş mera hayvancılığı için kullanılmaktadır.

* Topraklarımızın yaklaşık %27’lik bir kısmı ise ormanlarla kaplıdır. Karadeniz ve Akdeniz’de en yaygındır.

* Killi toprakların yaygın olarak bulunduğu yerlerde seramik, porselen, cam, çömlek, çimento, tuğla ve kiremit sanayileri yaygındır. Porselen ve seramik fabrikaları ise Çanakkale (Çan), İzmit (Yarımca), Bilecik (Bozüyük-Söğüt) ve Kütahya’da yoğunlaşmıştır. Çanak –Çömlek(Avanos Nevşehir)

Ülkemiz arazilerinin ve bu arazilerde yer alan toprağın niteliğine göre kullanılması, Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından son derece önemlidir. Kaynaklarının düzenli ve planlı kullanımının sağlayacağı yararlar çok daha fazladır.

- Ormanların tahribi sonucunda verimli topraklar ‘’akarsu ve rüzgar’’ aşındırması sonucu denizlere taşınır. Erozyonun oluşması uzun zaman alır. Erozyonun ilacı ise AĞAÇLANDIRMA faaliyetleridir.


Erozyonun Nedenleri;

(İç ve Güneydoğu Anadolu)

* Eğimli yamaçlarda bitki örtüsünün tahribi

* Aşırı ve hatalı ekim yapılması

* Tarlaların nadasa bırakılması,

* Otlak ve çayırlarda aşırı ve sürekli hayvan otlatılması

* Sağanak yağışlar(ani ve hızlı yağış)

Editör: TE Bilişim