Yılbaşı gecesi dendiğinde çam ağaçları, Noel süsleri, kırmızı iç çamaşırı esprileri, hediyeler ve baş köşesinde hindi bulunan sofralar aklımıza gelmektedir.

Ancak bu çağrışımlar ile ilgili bazı yanlışlıklar var…

Örneğin; Noel süsleri ve çam ağaçları, Hristiyanlar tarafından Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı 25 ve 26 ocak tarihlerinde kutlanılmakta olan Noel bayramı ile ilgili kavramlardır ve yılbaşı kutlamaları ile alakasız kavramlardır.

Hele yılbaşı gecesi ve hindi arasındaki ilişki söz konusu olduğunda, oldukça alakasız bir tablo söz konusudur.

Öncelikle yılbaşı sofralarında hindi bulunması ile ilgili hiçbir kültürde, hiçbir dini inançta herhangi bir ifade bulunmuyor.

Günümüzde evcilleştirilmiş olan hindiler, Amerika’nın keşfi öncesinde yabani olarak yaşamlarını sürdüren hayvanlardı.

Amerika’da yaşamakta olan yerliler ise ziyaretçiler ile zaman içerisinde gelişen ilişkileri doğrultusunda mısır ekimi ve hindi avcılığı gibi bazı bilgileri paylaşmışlardır.

Bu nedenle her yıl kasım ayı içerisinde Kızılderililere şükranlarını sunmak amacı ile İngilizler tarafından kutlanan şükran gününde, yemek sofralarında hindi yerini almış.

Zaman içerisinde hindi, büyük ve iştah açıcı görüntüsü ile özel günlerde sofralarda yerini almaya başlamıştır.

Şükran günü ve yılbaşı birer dini bayram olmamakla birlikte, Müslümanlar için herhangi bir anlamları da bulunmamaktadır.

Ancak yılbaşı ve Noel arasındaki anlam karmaşası nedeni ile ülkemizde, Hristiyan ülkelerdeki coşkusu ile kutlanmakta olan bu özel günlerde, bir İngiliz şükran günü geleneği olan hindi yemekleri hazırlanmaktadır.

Sanılanın aksine yılbaşı gecesi hindi yenmesi bir Hristiyan geleneği değildir.

Şükran günü Kızılderililer ve İngilizler arasındaki bir ziyafetin, zaman içerisinde insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin tazelenebilmesi adına ulusal bir bayrama dönüşmesi ile günümüzdeki halini almıştır.

Beş gün kadar sürmekte ve kutlanmakta olan bu ulusal bayramlarında insanlar daha çok aile ve arkadaş ziyaretleri ile vakit geçirmektedir.

Gördüğünüz gibi Hindili kutlama yılbaşına ve batıya özgü bir kutlama şekli değil. Ancak bir pazarlama dehası olan İngilizler, kendileri ile alakası olmamasına rağmen, eski bir Kızılderili geleneği olan bir kutlamayı, kendi işleri imiş gibi tüm dünyaya pazarlayıp, Hindi üretiminden kazandıkları ile bu günlere gelmişlerdir.

Zamanla tüm dünyaya yayılan bu tür kutlamalar, günümüz Türkiye’sinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu kutlamanın yılbaşı ile sınırlı kalması aslında Hindi etine yapılan en büyük kötülük. Sağlık açısından, sağlığımıza önemli katkıları olan Hindi etinin, her zaman tüketilmesi gerektiğini topluma anlatmak da Sağlık Bakanlığı ve Tarım, Hayvancılık Bakanlığına düşen önemli görevlerden.

Editör: TE Bilişim