BORDER COLLIE

Border Collie, İskoçya sınırında yer alan Northumberland bölgesine aittir. Çobanların koyun sürülerini sürmek ve korumak adına geliştirdiği bu tür son derece çalışkan olması ile dikkat çekmektedir. Zekası ile görenleri kendine hayran bırakan Border Collie köpeği bir çok ödüle layık görülmüştür. Nasıl eğitilirse ona göre şekil alan yapısı son derece eğitilmeye müsaittir. Ayrıca en iyi çoban köpekleri arasında da yer alan bu tür mükemmel bir koruyucudur. Max isimli Border Collie ırkı, Yetenek Sizsiniz Türkiye 2012 sezonu şampiyonu olmuştu.

KANİŞ

En akıllı köpek ırkları listesinde Border Collie’nin ardından ikinci sırasında. Gururlu, zarif, zeki ve sevimli kanişlerin etkileyici köpekler olduğunu yadsımak tabi ki mümkün değil. Kaniş için artısı çok eksisi az bir köpek ırkı denilebilir. Bu köpekler için “köpekler aleminin Einstein’ı” diyenler bile var çünkü gerçekten hem çok akıllı hem de çok zekiler. En zeki köpek cinsleri listesinin ilk sırasında border collie var, ikinci sırayıysa kanişler alıyor. Köpeklerde zeka seviyesi uyumluluk, kolay eğitilebilirlik gibi çeşitli kriterlere bağlı olarak belirleniyor, bunu da eklemeden geçmeyelim.

Kolay adapte sağlar

Sevgi dolu

Apartman hayatına uyumlu

Kedilerle anlaşabilir

Çocuklar için ideal

Oyun oynamayı severler

Yalnızlıktan nefret ederler

Alman Çoban Köpeği

 Alman çoban köpeği, Alman çoban, hatta kimi zaman “polis köpeği” isimleriyle bilinen bu cinsin kökeni 19. yüzyıla uzanır. Ülkemizde sıkça kullanılan ismi Alman kurdu olmasına rağmen kurt ile bir ilgisi yoktur; Alman üreticiler tarafından koyun güdebilmek amaçlı üretilmiştir.

Cesur, akıllı ve kuvvetli bir köpek olan Alman kurdu günümüzde son derece popüler bir cinstir ve polislikten çobanlığa, rehberlikten arama kurtarmaya kadar pek çok alanda insanlara yardımcı olmaktadır.

Ortalama olarak 11-14 yıl arasında bir yaşam sürer. Büyük boy bir köpek cinsi olan Alman kurdu 65 cm’ye kadar ulaşan bir boya ve 40 kilograma kadar ulaşan bir kiloya sahiptir. Alman kurdu uzun ve kaslı bir yapıdadır, güçlü bir çenesi, dik kulakları ve badem biçimli gözleri vardır.

GOLDEN RETRIEVER

Goldenlar sevgi dolu, uslu ve zeki köpeklerdir. Kolaylıkla eğitilirler ve çocuklarla iken güvenilir ve naziktirler. Sadık, kendine güvenen, tatlı ve sahibini memnun etmeye hevesli bir ırktır. Aktif, güvenilir ve mükemmel bir aile köpeğidir. Golden Retriever itaat etmeye hazır yapısı nedeniyle itaat eğitimi onlarla çok keyifli geçer. Diğer hayvanlar dahil herkesle dost canlısı olduğundan ondan koruma görevi beklenmemelidir. Saldırganlık göstermemelerine rağmen Golden'lar gelen yabancıya havlayarak haber vererek iyi bekçilik edebilirler.

DOBERMAN PINSCHER

İnanılmaz enerjik, korkusuz ve kendine güvenen bir ırktır. Zekaları, komutlara görenleri şaşırtacak tepkiler verebilmelerini sağlar, komutlara tepki süreleri de çok kısadır. Sahibine bağlı bir bekçi köpeğidir ve aile köpeği olmak için de çok doğru bir seçimdir. Sahibine fiziksel olarak sürekli yakın olmak istediği için sahibinden uzak kalınca depresyona girebilir. Korumacı olma özellikleri bazen aşırıya kaçabilir, bu durumun önüne geçmek için bebeklik döneminden itibaren sosyal bir köpek olarak hem başka köpekler ile hem de insanlar ile iç içe olmasında fayda vardır.

SHETLAND ÇOBAN KÖPEĞİ

 Büyük boy köpek olmasına rağmen son derece hafif güzel görünümlü köpeklerden biridir. Yumuşak ama uzun tüyleri mevcuttur. Burun bölgesi ile kafatası birbirine paralel şekildedir. Kürkü oldukça gösterişli yapıdadır. Dışındaki tüyler çok sık haldedir. Çok zekilerdir tabiri caizce insan gibi köpektir. Sadıkbir köpektir kolay eğitilir en sevilmeyen yanı ise çok fazla havlamasıdır.

LABRADOR RETRİEVER

  Labradorlar gayet uysal, kolay uyum sağlayan ve itaatkardır. Sadık olduğu kadar vefakardır. Avcılık kökenli oldukları için koku alma duyuları çok gelişmiş olur. Atletik tirler bu nedenle de yavru iken çok hareketli olurlar. Sürekli egzersize ihtiyaç duyarlar.Çabuk öğrenebildikleri için eğitime çok müsaittirler. En temelde küçük yaş döneminde yavru iken çekme konusunda kuvvetli oldukları için eğitim verilmeli ve aşırı çekme dürtülerinden vazgeçilmesi sağlanılması tavsiye edilir.

PAPILLON

Çok eski ırklardan olan bu cins Avrupa tarihinde 700 yıl kadar öncesine dayanmış köklü bir geçmişe sahiptir. Bu köpekler, zeki ve çevik oldukları için eğitimleri çok kolaydır. Bu nedenle bir çok yarışmada papillonları görebilirsiniz.Papillon'a bazen kulaklarının görüntüsünden dolayı kelebek köpeği de denir. Göründüğü kadar narin olmayan bu ırk zeki, canlı ve sevgi doludur. Dışarıda oyun oynamaya bayıldığı gibi ev içinde de sessizce sahibine eşlik eder. Sahibini çok sahiplenip yabancılara karşı korumacı davranabilir. Dengeli ve itaatkardır.

Editör: TE Bilişim