Programda yapılan röportajlardan biride Ahmet Beyle  ile yapıldı. Ahmet Bey  “38 yıldır karavanda yaşıyorum, 38 yıl daha olsa yaşarım” dedi.

Karavan Hayatı Deneyeceklere 10 Altın Öneri

Seyahat araçlarından biri olan karavan çekme tip karavan ve motokaravan olarak iki çeşittir. Kullanım kolaylığı, iç hacim farklılıkları, fiyatları, işletim ve bakım maliyetleri gibi konularda kendi aralarında artı ve eksi yönlere sahiptirler. Bu konularda belirleyici olan faktör tamamen kullanıcının beklentileridir. Karavan hayatı, çoğu insanın hayali veya ileri ki yaşlarda yaşamını planladığı bir yaşam tarzıdır.

Karavan hayatı nasıldır sorusuna en güzel cevap; kontrolün tamamen elinde olduğu ne zaman nereye gideceği, nerede kalacağı, ne kadar süre kalacağı gibi konularda insanlara özgürlüğü sonuna kadar yaşatan bir yaşam tarzıdır. Özellikle günümüz koşullarında büyük önem taşıyan hijyen koşullarının gerekliliği ve ekonomik durumlar, karavancılığı çok daha kıymetli hale getirmiştir. Kendi alanınızı oluşturduğunuz ve tamamen size ait olan bu yaşamda istediğiniz bütçeye göre bir tatil veya yaşam da elinizin altındadır.

Karavanda hayat, ev koşulları veya çok daha lüks sınıfa giren karavan modelleri ile kıyaslandığında tabii ki oldukça kısıtlı imkânlar sunmaktadır. Küçük hacimlerde barınma, yemek ve diğer ihtiyaçlarınızı gidermek durumundasınız. Ancak bu demek değildir ki yaşam zordur. Karavanda optimum düzeyde eşya bulundurmak, alanların amaca uygun kullanımını sağlamak, düzenli ve temiz olmak, su, enerji, atık, yakıt gibi depolara ait seviyelerinin kontrolünü sürekli sağlamak gibi davranışlar bu hayatı kolaylaştırıp, keyif sürmenize vesile olacaktır.

Örneğin yatağa dönüştürülen bir oturma grubunun, uyumak haricinde koltuk olarak kullanımda durması karavan içinde size rahat bir hareket alanı sağlayacaktır. Aksi halde bu alan gündüz kullanım dışı olacak oturma alanınız kullanım dışı olacaktır.

Karavan Hayatının Zorlukları

Karavan hayatı nasıldır diye düşünüldüğünde, güzellikleri kadar fazla olmasa da bazı zorlukları da bulunmaktadır. Kalabalık aileler için yaşam koşulları biraz daha zorlayıcıdır. Hareket alanının azalması, depoların sirkülâsyonun hızlanması, tüketimin hızlanması gibi konular karavanda yaşam kalitenizi etkileyecektir. Teknik arızalara müdahale için sürekli olarak tamirci bulamayacağınızdan genel olarak teknik konulara hakim olmak ve çözüm bulmak zorundasınızdır. Bir takım tamir işleri elinizden geliyor olmalıdır.

Bir diğer zorluk gidilen kamp alanlarında su ve elektrik gibi hizmetlerin sağlanıp sağlanamamasıdır. Örneğin kullanma suyu ihtiyacınızın kısıtlandığı durumlarda özellikle de yaz aylarında sizin için çok zor olacaktır. Karavan hayatında konaklama için tercih edilen yerler genellikle ormanlık alanlar, deniz kenarları gibi yerler olduğu için bu tarz yerlerdeki canlılardan korunmak için dikkatli olmak çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir :  Yurtdışına Giderken Mutlaka Yanınızda Olması Gereken 10 Şey

Bu arada ülkemizde yeni yeni gelişen tiny house kültürü var. Karavan kültürüne çok benziyor. İncelemek isterseniz, Tiny House ve Karavan Arasındaki Farklar yazım işinize yarayacaktır.

Evlerde kolaylıkla yapılan çamaşır, temizliği ve ütüsü standart donanım bir karavanda mümkün değildir bu nedenle seyahat planı yapılırken güzergâh üzerindeki temizlik firmaları da planlanmalıdır. Bir diğer ve en önemli zorluk ise güvenlik konusudur. Kalınan yerler genellikle ilk defa tecrübe edilen yerler olduğundan orasının ne derece güvenli olduğu bilinmeyebilir.

Karavan için alarm sistemleri olsa da güvenlik konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Ödenmesi gereken sigorta, vergi, harç, bakım ve onarım gibi giderler, karavanı kısa dönemli kullanmayı düşünen kişiler için ekonomik yönden zor olabilir. Karavan hayatının zorlukları başlığında belirtilen bu hususlar dikkat ve önlemlerle kontrol altına alınabilir unsurlardır.

Karavan Hayatı Deneyeceklere 10 Altın Öneri

Seyahat Planının Yapılması

Seyahat öncesi, kullanılması düşünülen yol planları ve kalınması düşünülen yerler alternatifleri ile beraber belirlenmelidir. Kalınacak yerler çevresinde sağlık, emniyet kuruluşlarının olması önemlidir. Uzun dönem yolculuklarda kıyafet temizliği için çevrede kuru temizleme firmalarının olması ihtiyaçların giderilmesi için kolaylık sağlayacaktır. Benzer şekilde yiyecek, içecek vs. gibi alışverişleriniz için çevrenizde alışveriş noktalarının olması da önemlidir.

Kullanım Suyu, Yakıt, Atık Depoları, Enerji

Karavan hayatında günlük ihtiyaçlarınızı gidermede büyük kolaylık sağlayacak su ve elektrik rezerviniz, daima kontrolünüz altında olmalıdır. Bu kaynakların zamansız tükenmesi durumunda oldukça zorluk çekebilirsiniz. Gidilen yerlerde su deponuzu daima tam dolulukta bulundurmanız önerilir. Aynı şekilde atık deponuzun da taşma, tıkanma gibi sorunlar oluşturmaması için boşaltılmasının unutulmaması gerekmektedir. Yine aracınızın yakıtının bitip yolda kalmaması için yakıt istasyonlarının ne kadarlık mesafelerde olduğunu takip etmeniz önemlidir.

Güvenlik Konusu

Bazı bölgelerde hırsızlık vakaları belirginlik göstermektedir. Bu nedenle kişisel önlemlerinizi almanız çok önemlidir. Karavanlar için geliştirilmiş olan alarm sistemleri de caydırıcı özellik göstermektedir, tercih edilebilir.

Sigorta ve Resmi Evrakların Tamam Olması

Belki aylarca bekleyip, sonunda hayal ettiğiniz tatil için yola çıktınız. Ancak seyahat sırasında karşılaştığınız kontrollerde resmi gerekliliklerden dolayı eksik olan bir belgeniz yüzünden aracınız trafikten men edilebilir. Bu nedenle bu tür durumlara yer vermemek için belgelerinizin tam olduğundan emin olmalısınız. Sigorta konusu da oldukça önemlidir. Dış koşullar ile iç içe bir yaşamda maddi ve manevi yönden teminat altında olmak, size bir güvence olacaktır.

Karavanın Konumlandırılması

Özellikle uzun süreli konaklama yapılacaksa ve bir kamp alanındaysanız, yer değişikliği yapmak kısıtlı olacaktır. Bu nedenle güneşin doğuşu, batışını iyi belirleyip, gün içinde karavanınızın güneş altında kalıp kalmayacağını belirlemelisiniz. Buna göre bir yere park etmelisiniz. Aksi halde karavan sürekli sıcak olacak ve sizin de sıcaktan bunalmanıza sebep olacaktır.

Çevreyi Keşfetmek İçin Ekipmanlar

Gittiğiniz yerde küçük mesafeler için karavanı hareket ettirmek ve geri döndüğünüzde yerinizi boş bulmak pek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kara gezileri için karavanınızda bisiklet, deniz seyirlerinizde ise şişme bir bot bulundurmanız çok iyi olacaktır. Taşıma kapasitenize göre motosiklet bile tercih edebilirsiniz. Bu sayede özgürlüğünüzü daha da katlamış olacaksınız.

Bilgi ve Beceri Sahibi Olmak

Seyahat sırasında birçok farklı çevre koşuluna maruz kalacaksınız. Diğer yandan konaklama sırasında karavanda kullandığınız elektrik ve su tesisatlarında da kullanımdan dolayı teknik veya zaman aşımından dolayı arızalar olabilecektir. Kimi zaman ıssız ve sapa yerlerde bu durum başınıza gelebilir ve tamirci bulamayabilirsiniz. Bu nedenle karavanınızdaki mevcut sisteme hakim olmak, neyin nereden geçtiğini bilmeniz çok önemlidir. Kendi başınızın çaresine bakabilir yetiniz olmalıdır. Kendinizi bu yönde geliştirmenizi öneririz. Ayrıca başınıza gelebilecek istenmeyen kazalara çare bulabilmek için ilk yardım bilginizin de olması kimi durumlarda hayati önem arz etmektedir.

Hatıralarınızı Kalıcı Hale Getirin

Gittiğiniz yerlerde tanık olduğunuz güzellikleri, tecrübeleri gerek kamera, fotoğraf makinesi gibi görsel araçlarla gerekse hatıra defterleri gibi yazılı araçlarla kalıcı hale getirin. Bunun için bir anı defteri oluşturup sadece siz ve yakın çevreniz ile paylaşabileceğiniz gibi, sosyal medya platformlarını kullanarak veya blog oluşturarak diğer birçok insanla da paylaşabilirsiniz. Bu vesile ile bu güzellikleri ilk kez tecrübe edeceklere de ışık tutmuş olursunuz.

Eşyalarınızın Konumlandırılması

Seyahat sırasında karavan içindeki eşyaların savrulup, zarar vermemesi için sabit hale getirilmeleri çok önemlidir. Eşyalarınızın yerli yerinde olduğu ve hareket etmeyecek şekilde olduğundan emin olduktan sonra yola çıkmanız önerilir. Bardak gibi cam eşyaların kırılması ve etrafa saçılması sizi tatil sırasında yaralayabilir ve keyfinizin kaçmasına neden olabilir. Daha büyük kesiler ise tatilinizi yarıda bırakabilir. Küçük detaylar ancak büyük sonuçlar doğurabilmektedir.

Seyahat Öncesi Kontrol Listesi Yapılması

Tatil planınızı yaparken, bir liste hazırlayarak nelere ihtiyacınız olacağını belirlemeniz ve bunları bu listeye göre kontrol ederek yanınıza almanız iyi olacaktır. Örneğin bir çamaşır ipi bile, gittiğiniz bölgede havlu vs. kurutmanız için size fazladan bir alan oluşturacaktır. Bunun eksikliğinde sağa sola veya asıl amaca uygun kullanmanızı kısıtlayacak başka bir eşyanız üzerine havlu asmak durumunda kalabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim