Ilık anlamına geliyor

Kırgızistan‘daki irili ufaklı 1923 gölün en büyüğü ve en önemlisi Issık Kul, dünyanın en büyük ikinci krater gölü. Kırgızların dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’a esin kaynağı olan Issık Göl, Kırgız dilinde ‘ılık’ anlamına geliyor.

Asla donmuyor

Issık Kul gölü, civarındaki karlı dağların soğukluğuna inat kışın asla donmuyor. Gölün sıcaklığı temmuz ayında 20 dereceye kadar yükseliyor. Tatil döneminin de başlamasıyla Kırgızların akınına uğrayan bölge tam bir Akdeniz atmosferine bürünüyor.

Deniz seviyesinden bin 609 metre yükseklikte!

Kırgızistan’ın kuzey kesiminde yer alan göl deniz seviyesinden bin 609 metre yükseklikte, genişliği ise tam 6202 km2. Uzunluğu batı-doğu yönünde 182 km, kuzey-güney genişliği ise 60 km olan göl görünüş olarak bir denizden farksız. Hazar Denizi’nden sonra, dünyanın en büyük ikinci tuzlu gölü aynı zamanda.

Ortalama derinliği 300 metre civarında olan gölün en derin yeri 668 metre. Orta Asya’nın incisi olarak adlandırılan, dünyanın en derin 5. gölünün gümüş gibi ışıldayan berrak sularında 40 m derinlikte yüzen balıkların görülebileceği söyleniyor.

Editör: TE Bilişim